Спортски коментатор Радио телевизије Србије Немања Матић (на слици лево) одржао је у уторак увече лекцију о држави – колегама новинарима, политичарима власти и опозиције, аналитичарима, комплетној друштвеној елити.

Шта је урадио Немања?

У прегледу свих утакмица са квалификација за Светско првенство 2018. године у Русији, Матић је на несвакидашњи и изненађујући, а у ствари једини могући начин, прокоментарисао детаље фудбалске утакмице непризнате државе Косово против репрезентације Финске.

Без усиљеног потенцирања, без вишка речи, без непотребног „националног набоја“, мирно и рутински, кратки извештај увео је речима да су играли „наша јужна покрајина Косово и Финска“. И на крају скраћеног снимка на којем су приказани најзанимљивији детаљи утакмице, Матић је констатовао да је Финска победила 1:0 „нашу јужну покрајину Косово“.

Такав приступ доликује Јавном сервису Србије. Такав приступ једино је у складу са међународним правом и државним Уставом. Такав медијски „инцидент“ требало би да постане правило.

Јасно је да држава Србија невољно мора да прихвати учешће самопроглашеног Косова на спортским такмичењима, јер бисмо, у противном, избацили сами себе и наше врхунске спортисте из свих светских надметања. Јасно је и да се то дуго неће променити.

Али баш то додатно обавезује да непризнату републику непрекидно и свакодневно тако и називамо. Не као равноправну суверену државу која има своје место на олимпијским играма, европским и светским првенствима, већ као део територије Србије, који је, ето, добио од некога право да се такмичи.

Зато је похвално, нажалост и врло ретко, видети да се Косово у домаћим спортским преносима пише са фамозном звездицом, која у фусноти носи објашњење да није реч о независној држави.

Зато је неопходно, што очигледно бројни спортски новинари не раде, да и они схвате колико је њихова јавна реч утицајна и колико је симболички важно да наступе Косова* на светским аренама, стадионима и борилиштима називамо у складу са званичним ставом Србије – да то није независна држава.

Зато је за сваку осуду да и политичарима власти и опозиције често „излети“ реч Косово, као да се ради о некој држави која заиста постоји.

Ту долазимо до критике званичника Србије и ресорних министара који би можда требало да изађу са јасном инструкцијом – како се учешће непризнате државе јавно третира и формулише. Пошто тако раде државе.

Јер борба за очување Косова ако више не може да се води пушкама и амбициозним спољнополитичким офанзивама, може бар истрајним симболичним гестовима. И сталним јачањем свести (и подсвести) да је то интегрални део наше земље.

То зна репортер РТС-а Немања Матић, који је у уторак увече заблистао попут нашег фудбалера Немање Матића који је бриљирао у великој победи Србије против Републике Ирске.

Коначно – јужна српска покрајина неће се пласирати на Светско првенство у Русији (убедљиво су последњи у својој групи), али пошто Србија, готово је извесно, хоће (убедљиво смо први у својој групи), онда ће и Косово и Метохија бити на Мундијалу. Као саставни део наше државе!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Немања и Косово

* Обавезна поља