putin-oruzjeЊУЈОРК – Руски председник Владимир Путин је и ове године, трећу годину за редом, први на годишњој листи најмоћнијих људи на свету коју објављује часопис Форбс (Forbes).

На другом месту је немачка канцеларка Ангела Меркел која је напредовала за три места, а на трећем амерички председник Барак Обама који је пао на листи за једно место, пише АФП.

Форбс је оценио да Путин „наставља да доказује да је један од неколицине људи у свету који су довољно моћни да могу да раде шта им је воља и да се извуку с тим”.

Међународне санкције које су уведене Русији погодиле су рубљу и све дубље гурају Русију у рецесију, али нису нимало нашкодиле Путину, оценио је Форбс и подсетио да Путин и даље ужива велику популарност у Русији.

Додаје се да је Путинова одлука да помогне сиријском председнику Башару ал Асаду ваздушним нападима на побуњеничке снаге ојачала његов утицај на међународном плану.

На Форбсовој листи први пут се појавио један од кандидата републиканаца за председника САД Доналд Трамп који је на 72. месту.

Вођа терористичке групе Исламска држава Абу Бакр ал-Багдади који се први пут појавио на листи прошле године на 54. месту, сада се налази на 57. месту.

Најмлађи на листи је оснивач друштвене мреже Фејсбук Марк Зукерберг (31) на 19. месту, а најстарији председавајући холдинга ЦК Хачинсон Ли Ка-шинг (87) који је на 31. месту.

После Меркелове најбоље рангирана жена јесте шефица америчке Управе федералних резерви Џенет Јелен која је на 7. месту.

Поглавар Римокатоличке црвке, папа Фрања је на четвртом месту, кинески председник Си Ђинпинг на петом, на шетом месту је оснивач Мајкрософта Бил Гејтс, на осмом британски премијер Дејвид Камерон, на деветом је индијски премијер Нарендра Моди, а на 10. генерални директор Гугла Лари Пејџ.

Личности се рангирају према томе колико испуњавају четири критеријума, односно да ли остварују власт над великим бројем људи, коликим финансијским средствима располажу, да ли су утицајни у више сфера и да ли активно остварују власт чиме се објашњава и рангирање севернокорејског лидера Ким Џонг уна на 46. месту, као лидера који има готово апсолутну контролу над животима 25 милиона људи.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и даље на трону Форбсове листе моћних

* Обавезна поља