papa-franja-evropaВатикан потресају финансијски скандали, праћени новом афером „Ватиликс“, односно објављивањем информација о сукобима папе Фрање са конзервативним кардиналским лобијем, који настоји да задржи своје статусне и материјалне привилегије.

Нова открића указују на то да су средства намењена сиромашним и болесним служила за финансирање луксузног живота неких кардинала.

Осим тога, најављене су и две књиге о аферама у Ватикану, чији су извори из самог центра Католичке цркве.

Реч је о књигама „Шкртост“ Емилијана Фитипалдија и „Крсташки пут“ Ђанлуиђија Нуција.

Бројни детаљи већ су „процурили“ у новине, показујући раскошно понашање неких прелата у Ватикану, које је у супротности са папиним позивом на Јеванђеље.

Фитипалди је листу „Еспресо“ рекао да се нашао са два високорангирана свештеника који су му открили многе тајне Ватикана и предложили да напише књигу.

Састали су се у једном ресторану, а након што је стигло обилно послужење и бело вино – свештеницима су се, сведочи новинар, „развезали језици“.

Они су потврдили да су неке фондације скупљале новац за болесну децу и да је део тог новца завршио у дому кардинала Тарчизија Бертонеа.

Такође, ови извори тврде да кардинали поседују куће у Риму вредне милијарде евра и наводе да за све имају доказе.

Није само Бертоне тај који живи у луксузном здању, већ многи кардинали живе у 500 и 600 метара квадратних са више подрума и тераса.

Многи од њих умешани су и у сумњиве послове и преваре. И то чак и они за које папа мисли да су хероји, тврде ови свештеници.

Ватикански финансијски инспектори, у међувремену, проверавају сумње да је кључна канцеларија Ватикана, која надзире некретнине и инвестиције, коришћена за прање новца, трговину поверљивим информацијама и тржишне манипулације.

Papa-Franja-4

Како преносе италијански медији, информације из тог поверљивог документа, који се односи на период од 2000. до 2011. године, прослеђене су италијанским и швајцарским истражитељима јер су се неке сумњиве активности догодиле у тим земљама.

Медији су били углавном фокусирани на финансије службене банке Ватикана, а афера је избила у ватиканској Канцеларији за патримониј.

Та институција, која је једна врста главног рачуноводства, управља некретнинама Ватикана у Риму и другим деловима Италије, исплаћује плате запосленима и делује као канцеларија за набавку и људске ресурсе.

Један од његова два дела управља новцем и деоницама Ватикана, а посебни извјштај указује на могућност да је баш тај део искоришћен у корист фирми изван Ватикана.

Истражитељи „упиру прстом“ на Ђанпиетра Натина, председника приватне италијанске банке „Банка финат Евроамерика“.

Вјерује се да је Натино користио ватиканске рачуне за своје приватне трансакције на италијанској берзи, а да је износ од два милиона евра пребачен у Швајцарску када су рачуни затворени, неколико дана пре него што је Ватикан увео нове, строже законе против „прања новца“.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Скандалозне афере и свађе потресају Ватикан

* Обавезна поља