putin-svetski liderМОСКВА – Евроазијске интеграције јачају а многе чланице Заједнице независних држава показују интересовање за њих, рекао је данас руски председник Владимир Путин.

„Данас разматрамо мапу пута за приступ Јерменије. А и сличан документ за Киргизију је у фази координације”, рекао је Путин на седници Врховног евроазијског економског савета.

Путин се залаже за интеграционе пројекте као што су Царинска унија (ЦУ) и Заједнички евроазијски економски простор (ЦЕС), са жељом да се 2015. успостави Евроазијска економска унија.

То ће омогућити фирмама из земаља чланица да послују под јединственим правилима, рекао је руски председник и додао да постоји потреба да се одржи равнотежа интереса између чланица ЦУ и кандидата који желе да уђу у ту унију.

ЦУ, која је формирана 2010, укључује поред Русије и Белорусију и Казахстан, док се Јерменија налази високо на листи чекања.

Циљ ЦЕС-а, који су створили Русија, Белорусија и Казахстан 2012. је даља промоција слободног протока робе, капитала и радне снаге унутар тог блока.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Јача интересовање за евроазијске интеграције

* Обавезна поља