ukrajina sakasviliКИЈЕВ – Украјина је забранила улазак у земљу бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију и за још 35 странаца међу којима је и Србин Марко Ивковић, под сумњом да су радили са опозицијом на дестабилизовању земље током великих проевропских демонстрација.

Украјински дневни лист „Комерсант“ пише да су министарство спољних послова и безбедносне службе, прогласиле за персоне „нон грата“ Сакашвилија, још 29 Грузијаца, пет држављана САД и једног Србина.

Агенција Интерфакс је јавила да је реч о српском држављанину Марку Ивковићу „који је у тиму учествовао у организовању револуције против Слободана Милошевића“ и сличан сценарио промовисао у Украјини. Када су у питању непожељне особе из Грузије, АФП наводи да је реч углавном о бизнисменима, док су држављани САД активисти невладиних организација.

Према писању „Комерсанта“, одлука да се 36 особа прогласи за непожељне особе и ускрати им се улазак у Украјину, донета је на захтев скупштинског посланика Олега Царева који је рекао да страхује од „честих посета страних политичких консултаната“.

„Њихове активности представљају претњу по државну безбедност“, рекао је он у апелу властима и предао листу „особа које можда заступају политичке интересе других земаља“.

Агенција АФП је контактирала Украјинску безбедносну службу и министарство спољних послова, али тамо нису могли да добију потврду о статусу 36 страних држављана. Прошломесечна одлука украјинског председника Виктора Јануковича да не потпише споразум о придруживању са ЕУ, већ да се окрене Русији, изазвала је масовне протесте у Кијеву који су у земљи створили политичку кризу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сакашвили и Ивковић персоне „non grata“ у Украјини

* Обавезна поља