putin arktikМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је капацитет америчке морнарице на Арктику главни разлог због кога Русија треба да појача своје присуство у том региону.

Он је рекао да не предвиђа сукоб између Русије и САД, али његове отворене изјаве одражавају забирнутост због америчких намера.

Путин је ово изјавио приликом сусрета са студентима одговарајући на питање да прокоментарише сугестије да Русија и друге земље треба да напусте територију Арктика у циљу заштите природне средине, што је руски председник љутио одбио.

„Стручњаци врло добро знају да америчке ракете могу да стигну до Москве из Баренцовог мора за 15 до 16 минута”, рекао је Путин мислећи на део Арктичког океана близу руске обале.

САД ретко коментаришу присуство својих нуклеарних подморница, али верује се да оне патролирају међународним водама.

Путин је казао да је регион Арктика од суштинског значаја за руске економске и безбедносне интересе.

„Тамо постоји огромна количина рудног богатства, као и нафте и гаса. А веома је важан и за наше одбрамбене капацитете”, објаснио је он.

Иако је истакао потребу да Русија сарађује са САД и другим земљама, Путин је додао да Москва мора узети у обзир присуство америчке морнарице, пренео је АП.

„Полазим од претпоставке да никада нећемо учествовати у светском сукобу, нарочито са земљом као што су САД. Штавише, ми морамо развијати сарадњу и партнерство и имамо све могућности за то упркос споровима. Али подморнице су тамо и на њима се налазе ракете”, рекао је Путин.

Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка покушавају да учврсте јурисдикцију над деловима Арктика на коме се, како се верује, налази четвртина неоткривених резерви нафте и гаса на нашој планети.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин јача војно присуство на Арктику

* Обавезна поља