duma-ap_ffМОСКВА – Савет руске државне Думе затражио је данас од руског председника Владимира Путина да предузме мере за стабилизацију ситуације на Криму, јавља Итар-тасс.

Како је новинарима рекао председник доњег дома руског парламента Сергеј Наришкин, Савет Думе од Путина тражи да искористи све могућности како би се заштитило становништво на Криму од тираније и насиља.

У данас усвојеном саопштењу посланици Думе изражавају дубоку забринутост због развоја ситуације и политичке кризе у Украјини.

„Данас смо са узнемирењем примили информацију о покушајима различитих наоружаних група да заузму различите објекте, укључујући између осталог и зграду Министарства унутрашњих послова Крима“, рекао је Наришкин.

Према његовој оцени, то се ради с циљем да се дестабилизује рад локалних органа власти и друштвено-политичку ситуацију на Криму у целини.

________________________

obama-putin g-20МОСКВА – Пошто су раније Савет Државне Думе и Савет Федерације позвали Владимира Путина да искористи све могућности које му стоје на располагању да заштити становништво Крима од тираније и самовоље. Сенатори су изнели мишљење да се ради тога може у Крим увести ограничени војни контигент.

Како саопштава РИА, Председник Русије Владимир Путин данас се обратио Савету Федерације по питању употребе Оружаних Снага РФ на територији Украјине до нормализације друштвено-политичких прилика у тој земљи, саопштава прес-служба Кремља.

‘”Због ванредне ситуације у Украјини која је постала претећа за животе грађана Руске Федерације, наших сународника, личног састава војног контигента Оружаних Снага Руске Федерације које су дислоциране у Украјини у складу са међудржавним споразумом (Аутономна Република Крим), на основу тачке “г”, дела 1, тачке 102 Устава Руске Федерације подносим захтев Савету Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације за употребу Оружаних Снага Руске Федерације на територији Украјине, до нормализације друштвено-политичких прилика у тој земљи” – каже се у саопштењу.

Како Русија може да користи своје Оружане Снаге ван граница земље.

Употреба Оружаних Снага и других јединица у мирно време остварује се по одлуци Председника Руске Федерације на начин који је прописан федералним законодавством. Питање о могућности коришћења Оружаних Снага Русије изван граница РФ у надлежности је Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације у складу са чланом 102 Устава Руске Федерације. Савет Федерације почиње разматрање питања о могућности искоришћења Оружаних Снага Руске Федерације изван граница Руске Федерације након пријема захтева Председника Руске Федерације у коме је садржано образложење тог предлога.

_________________________

krim-demonstracije-u-sevastopolju-1393203959-450759ХАРКОВ – У свим земљама Новорусије 1. марта протиче акција “Руско пролеће на југо-истоку” – први заједнички догађај антибандеровских снага. После деактивирања бандеровштине на Криму наступа ера Слободовштине Донбаса и Северног Прицрноморја. Акцији ће се највероватније присајединити покрет отпора у Малорусији и на Десном приобалљу. Клатно се обрнуло на другу страну. Бандеровштина и галицовштина је поцепала руско стрпљење…

Крах Партије региона која је обманула своје бираче на двоје избора окренувши државу ка Европи, а сада народ гурнувши у размирице, искључио је могућност какве-такве озбиљне организацијске алтернативе. Чак и после оштрог клизања земље у катастрофу “одговорна лица” су наставила да глуме политичаре, као што се десило са “Украјинским фронтом”. Евгениј Жилин са својим “Бедемом”, не желећи ново проливање крви затражио је од власти у Харкову оружје, а организатори “Украјинског фронта” известили су о огромном броју припремљене симболике…

Видећи то, људи су морали да крену у органиовање самоодбране.

А то није лако, имајући у виду да је полиција почела да се солидарише са самозваном влашћу мајдана. Сада Харков, у чијем центру су засели мајдановци, почиње да организује своје јединице. У Манифесту који је донет 28. фебруара, каже се: “Ми не признајемо ни једну одлуку нелегитимне Врховне Раде. Ми не признајемо незаконите председничке изборе 25. маја. Ми не признајемо кијевску хунту која је на власт дошла оружаним путем. Окупаторска пуномоћја не важе на југо-истоку. Ми не признајемо “Еуро-Мајдан” мирним протестом: немогућ је мирни протест уз Молотовљеве коктеле, пуцање из ватреног оружја и учешће “Десног сектора”. Ако се Западној Украјини допада пуч, нама се не допада и никада га нећемо прихватити”. Упркос свему, све се дешава веома споро. Можда чак трагично споро…

Донбас, који заправо и није био стварно нападнут од стране мајдана за три месеца државног хаоса, народ је очекивао “шефовање” од стране својих, доњецких. Авај: “хиљаде људи је излазило, али су власти биле равнодушне”.

Због тога је овде почела “тематска” консолидација – почело је одвојено груписање “авганистанаца”, “чернобилаца”, “пограничара”, па чак и ветерана флоте.

Народне јединице Донбаса су 28. фебруара ставиле јавности до знања о себи. Њихов командир Павел Губарев је поставио ултиматум посланицима градског већа. У документу се даје оцена о државном преврату и незаконитим дејствима садашње кијевске власти. Народне јединице Донбаса траже од посланика градског савета да прогласе нелегитимност Врховне Раде Украјине и нове владе, као и да признају нелегитимност власти Обласне администрације Доњецка на челу са Андрејем Шишацким. Резултати и могућности Доњечана видеће се наредних дана.

И Луганск је кренуо у самоодбрану после напада на град бојевика “Десног сектора” и УДАРА који су пуцали на цивилне патроле. После тога нападачи су схватили да може бити горе него што су могли сањати, улице и тргови су се попунили људима који су чврсто уверени да у питању није никаква анегдота. У организацијском плану овде се издвојила “Луганска гарда” – организација за самоодбрану и подршку правном поретку, која подржава односе са властима града(Манолис Пилавов).

Одеса, која је прва осетила опасност од упада, била је просто принуђена да “мисли о себи”. Одешани су успешно одбили први притисак бандеровштине и не ослањајући се на власт почели да стварају “нешто своје”.

“Своје” се претворило у “Антимајдан” на чије чело је стао лидер организације “Омладинско јединство” Антон Давидченко. Одешани стичу искуство самоодбране буквално из дан у дан. То је заштита и од оголелих банди галичана и од преждераних градских чиновника.

“Модерна историја државе Украјине” данас се пише не само на нагорелим улицама Кијева него и на југо-истоку и на Криму.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин креће на Крим – Почетак „руског пролећа“

* Обавезна поља