putin konf 6МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин је данас на великој годишњој конференцији за новинаре у Москви изјавио да је Русија морала Украјини да понуди пакет помоћи вредан више милијарди долара зато што та суседна „братска земља“ пролази кроз економску и политичку кризу.

„Ако за Украјинце кажемо да су братски народ, а Украјина братска земља, онда морамо да се према њима понашамо као блиски рођаци и да помогнемо украјинском народу у ова тешка времена“, истакао је Путин.

Украјински председник Виктор Јанукович и Путин постигли су у среду у Москви договор о пакету помоћи Украјини вредном 15 милијарди долара, као и снижењу цене руског гаса за Украјину за једну трећину.

Путин је данас додао и да се званична Москва не противи томе да Украјина потпише Споразум о придруживању са Европском унијом, али је истакао и да Русија ипак мора да заштити сопствено тржиште.

Одлука Русије да помогне Украјини је делимично последица прагматичних размишљања, будући да је Украјина важан купац руског гаса и кључни партнер у сектору индустрије још из времена Совјетског Савеза, навео је руски председник.

За девету по реду велику годишњу конференцију за новинаре руског председника акредитовано је више од 1300 руских и страних новинара и сниматеља.

Не знам Сонудена и никада се са њим нисам срео

„Не познајем Сноудена и никада се са њим нисам срео“, изјавио је председник РФ Владимир Путин одговарајући на питање о бившем агенту ЦИА на великој прес-конференцији у Москви.

„Он има своје идеје о животу, не спорим да је он за мене интересантан. Мислим, он је много тога променио у главама западних политичара. Млад, радознао човек. Он има своја посла, ја своја. Пружили смо му могућност да живи код нас, али не желимо да се бавимо антиамеричком пропагандом. На оперативном плану не радимо са њим и никада нисмо радили“, рекао је председник.

Не критикујем западне вредности

Немам намеру да критикујем западне вредности, за мене је важна заштита грађана Русије од прилично агресивног понашања неких социјалних група које, по мом мишљењу, не само да се понашају како желе, него свесно намећу свој став другима“, изјавио је председник РФ Владимир Путин на великој прес-конференцији у Москви.

„Русија је земља са древном богатом културом. Ми морамо да обратимо пажњу на традиционалне руске вредности, без њих се друштво деградира, ми морамо да им се вратимо и на тој основи идемо напред. То је конзервативан приступ, али не омета развој“, нагласио јепредседник.

Русија има чиме да „одговори“ на систем ПРО у Европи

Лоцирање објеката система ПРО у Европи представља реалну претњу за Русију и земља је једноставно принуђена да некако реагује на ту ситуацију, изјавио је председник РФ Владимир Путин данас на великој прес-конференцији у Москви.

Једна од могућих варијанти одговора на те акције је постављање оперативно-тактичких ракетних система „Искандер“ у Калињинградској области РФ, нагласио је председник.

„Али „Искандер“ није једини начин заштите и реакције, то је само један од елемената могућег одговора. Мада је у својој категорији то једно од најефикаснијих оружја на свету“, нагласио је Путин.

Уочи конференције, прес секретар руског председника Дмитриј Песков изјавио је да различита министарства и установе председнику предају материјале о могућим темама како би он био спреман да одговори на најразличитија питања, пишу руске агенције.

Питања која се задају Путину на овим прес конференцијама тичу се најразличитијих области унутрашње и споље политике, социјалних питања има и питања личног карактера. Предност се обично даје руским новинарима из Москве и из региона Руске федерације.

Прошле године прес конференцијом доминирало је питање да ли ће председник потписати закон којим се забрањује Американцима да усвајају руску сирочад, као и став Русије по питању решавања кризе у Сирији.

Од прве прес конференције, која је одржана 2001. године и која је траја сат и по, растао је број акредитованих новинара, постављених питања и трајање конференције. Путин је по трајању поставио рекорд 2008. године на последњој конференцији у његовом другом председничком мандату када је одговарао на питања новинара 4 сата и 40 минута.

Песков је руским агенцијама рекао да председник нема намеру да ове године обара рекорд, али да ће стрпљиво одговорити на сва питања.

Песков је рекао да је неколико захтева за акредитацију одбијено јер се, према његовим речима, радило о људима који су раније осуђивани или имају неки вид менталне болести.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Морали смо помоћи братској Украјини

* Обавезна поља