Putin-Krim 1СЕВАСТОПОЉ – Руски председник Владимир Путин стигао је данас на Крим, где је посетио градилиште новог моста које то полуострво треба да повеже са руским копном, преноси Спутњик.

Путинова посета уприличена поводом друге годишњице припајања Крима Русији. Руски председник је извршио инспекцију градилишта из хеликоптера.

Спутњик напомиње да је могућу изградњу моста преко Керченског мореуза Русија више пута разматрала са властима Украјине током 2000-тих.

Након припајања Крима Русији, 18. марта 2014. године, тај пројекат је постао посебно популаран због неопходности успостављања транспортне везе између полуострва и копненог дела државе, а како би се заобишла Украјина. Крим је са осталим делом Русије тренутно повезан авио и бродским саобраћајем.

Према речима руског министра саобраћаја Максима Соколова, мост ће бити један од најсложенијих објеката у грађевинско-инжењерској пракси у Русији.

Предвиђа се да ће на изградњу бити утрошено више од 279.000 тона метала, као и отприлике пола милиона кубних метара бетона, али и јако много материјала који ће обезбедити чврсте темеље у врло незахвалном муљевитом земљишту.

putin-krim-most

Зато ће одређена решења по први пут бити примењена током изградње тог моста, додао је министар Соколов, преноси Танјуг

У децембру 2018. године биће завршени груби радови и почеће прве провере, како би 2019. године након окончања свих завршних радова мост био отворен.

На Криму је 18. март званично проглашен за државни празник.

Спутњик наводи да се у фебруару 2014, након свргавања председника Виктора Јануковича, Ујкрајина практично нашла на ивици грађанског рата, због чега је на Криму одржан референдум, на коме је већина становника одлучила да се полуострво припоји Русији.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на Криму

* Обавезна поља