asanz-trazi-da-sad-prestane-sa-istragama-protiv-vikiliksa-slika-125021Сајт Викиликс данас је поново шокирао свет објавом тајних депеша једног од кандидата за председника САД, Хилари Клинтон, које је размењивала са америчким амбасадама, а у којима се помињу Србија, политичко стање у њој, као и независност Косова и Метохије. Телеграф преноси неке од тајних преписки Клинтонове и америчких дипломата!

Хилари Клинтон се у својим електронским препискама са дипломатама из САД посебно интересовала за ситуацију на Косову и Метохији, мада је у осталим порукама било речи и о политичкој ситуацији у Србији, њеним лидерима, па чак и како су осниване поједине политичке партије. У једној од порука помиње се и договор у дијалогу између Београда и Приштине од 24. фебруара 2012. године. “Поздрављамо постигнути споразум данас и имплементацију интегрисаног управљања на прелазима (IBM). Ови споразуми представљају велики корак напред. Они су важни не само за Србију и Косово, већ и за стабилност у региону и на тај начин за ЕУ. Све државе чланице ЕУ су далe своју подршку резолуцији из септембра 2010. године на Генералној скупштина УН за покретање дијалога између Београда и Приштине. Циљ овог дијалога је да помогне обема странама да остваре напредак на свом путу ка Европи. У том контексту, високи представник (тада Кетрин Ештон) изјавила је да “честита обема странама на ова два значајна споразума.Оба су даљи кораци на европском путу”. Што се тиче Србије, ови споразуми о регионалној сарадњи и IBM су посебно добродошли имајући у виду разматрања, у току наредне недеље, Савета ЕУ а у вези са статусом кандидата за Србију. Што се тиче Косова, то је важно јер чини Косово пуноправним учесником на регионалним скуповима и догађајима и омогућује му даљи напредак ка уговорним односима са ЕУ. Косово ће на тај начин пратити исти европски пут као и све друге земље Западног Балкана, у складу са својом европском перспективом. У том светлу, Комисија предлаже да се покрене студија изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и ЕУ”, написала је, између осталог, Клинтонова.

hilariХилари је, како је Викиликс објавио, након усвајања постигнутог споразума 2012. године само 4 дана после 28. фебруара послала поруку свим важнијим дипломатама који су “били укључени у дијалог Београда и Приштине” следеће садржине: “Потребно је много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет. Хвала свима”, гласила је прва реченица поруке. “Студија изводљивости за Косово је договорена, и уз малу промену језика ће добити једногласну подршку чланица ЕУ“, додала је она. У следећим порукама које је пренео Викиликс Клинтонова је написала да је понуда Србије Албанцима са Косова која гласи “више од аутономије, мање од независности” веома фер! “Захтев Србије биће заснован на чињеници да мир у региону не може бити постигнут ако једна страна “губи све, а друга све добија”. Београд ће такође инсистирати на заштити међународног права, а ако Српска резолуција буде усвојена од стране УН, процес признавања Косова ће коначно бити заустављен у потпуности”, наводи се у једној од порука.


Извор: Телеграф

Оставите коментар

Оставите коментар на Викиликс – Хилари о дијалогу Београда и Приштине

* Обавезна поља