putin-govor 3Кризне појаве су се могле предвидети, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Време није једноставно, али није се догодило ништа неочекивано. Кризне појаве су се могле предвидети“ – рекао је шеф руске државе на образовном семинару за шефове федералних јединица и локалних самоуправа.

Председник РФ је напоменуо да је одобрен владин план приоритетних мера за обезбеђивање стабилног привредног развоја и социјалне стабилности.

„За његову реализацију ће бити издвојена велика средства – она ће бити искоришћена за докапитализацију банака, оних које се сматрају кровним системом привреде, као и за помоћ аграрном и индустријском комплексу, а и за стабилизацију тржишта рада“ – казао је Путин.

Шеф руске државе је наложио губернаторима да прате ситуацију на тржишту прехрамбених производа и других најнеопходнијих роба.

„Посебна пажња мора бити посвећена стању ствари на тржиштима прехрамбених производа и других најнеопходнијих роба и молим вас да стално пратите ситуацију ради доношења правовремених мера“ – наложио је председник.

Он се дотакао и проблема раста цена.

„Често оно што се догађа у спољној средини и нашој привреди не оправдава раст цена који видимо“ – констатовао је Путин.

По његовом мишљењу, никоме се не сме дозволити да профитира на проблемима.

„Да, проблеми постоје, али често раст цена и ти проблеми немају ништа заједничко“ – додао је Путин.

Руски председник се обратио председницима законодавних скупштина и позвао их да „чине све што је у њиховој моћи да све посланичке групе представљене у парламентима активно и и садржајно учествују у законодавном раду усмереном на развој региона“.

„При том, све здраве идеје и предлози, ма од кога долазили, треба да се узимају у обзир и користе“ – додао је Путин.

Шеф руске државе је позвао како представнике партија, тако и друштвених и невладиних организација да се максимално сконцентришу на решавање текућих проблема.

„Треба се чешће састајати са људима, водити са њима стални дијалог, активно сарађивати са средствима јавног информисања. Укратко, сада све политичке снаге у друштву треба да се укључе у практични рад – да на делу доказују и своју бригу за људе, и о интересима својих региона, па и земље у целини“ – резимирао је Путин.

Он је истакао је потребу сталног упознавања грађана са одлукама које доносе власти вести.

putin-seminar

Владимир Путин је затражио од власти различитих нивоа да прекину спорове о томе ко је главни.

„Треба гурнути у страну, пригушити све несугласице и конфликте и прекинути спорове ко је главни. Најглавнији су људи, главнији него што смо ви и ја су људи за чије интересе радимо. И томе треба све да буде подређено“ – нагласио је руски председник.

„Све свађе треба гурнути у страну“ – рекао је Путин и признао да понекад такви спорови настају из објективних разлога, али „између оправданих спорова и свађе ипак постоји одређена разлика и ви сте у стању да се с тим изборите“.

„Наравно, наши стратешки циљеви остају непромењени. Треба обезбедити висок темпо привредног раста, ефикасност и повећање продуктивности рада“ – нагласио је шеф руске државе.

Путин је позвао да се „превазиђе притисак спољних фактора путем јачања привредног и финансијског суверенитета.

„То је изузетно важна ствар коју као да смо мало заборавили, претпостављајући да ће финансије и привреда увек бити ван политике, што смо често могли да чујемо са стране; испоставило се да то уопште није тако, већ обрнуто, користи се као веома снажан инструмент политичког притиска“ – нагласио је председник РФ.

По његовом мишљењу, „руска привреда, несумњиво, треба да остане и остаће саставни, природни део светске привреде“.

„У неким кључним стварима, које обезбеђују суверенитет, ми, свакако, треба много тога да променимо“ – сматра руски лидер.

„Реч је, наравно, не о изолацији, већ о томе да привреда добије додатну стабилност од спољних шокова путем њене диверсификације, раста несировинског, високотехнолошког сектора привреде, пољопривреде, националног, финансијског и банкарског сектора“ – истакао је Владимир Путин.

План антикризних мера Владе Руске Федерације

ВЛАДА Русије је 28. јануара објавила антикризни план за 2015. годину.

Документ предвиђа издвајање седам кључних праваца реализације мера за борбу против тероризма.

Међу њима су: стимулисање подршке замене увозних производа и извоза несировинских, између осталог, високотехнолошких роба, помоћ развоју малог и средњег предузетништва, стварање могућности за привлачење финансирања у важним привредним секторима, између осталог, приликом реализације војних набавки, компензовање додатних инфлаторних трошкова најугроженијим категоријама становништва, смањење напетости на тржишту рада, оптимизација буџетских трошкова и повећање стабилности банкарског система.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин најавио јачање економског суверенитета

* Обавезна поља