vlada-makedonijeMаледонско министарство унутрашњих послова саопштило jе данас да jе спречен покушаj угрожавања уставног поретка и недемократског преузимања власти.

Портпарол министра унутрашњих послова Mакедониjе Иво Kотески изjавио jе на конференциjи за штампу у Скопљу да ће данас бити поднета кривична приjава против четири лица због покушаjа збацивања владе.

Роjтерс наводи, позиваjући се на неименованог високог званичника владе, да jе међу осумњиченима и лидер главне опозиционе Социjалдемократске странке Зоран Заев.

Полициjа jе саопштила да се ради о покушаjу да се прикупе подаци против владе и да се тиме уцени премиjер Никола Груевски да распусти своj кабинет и распише ванредне изборе.

Сам Груевски изjавио jе данас да jе Заев покушао да га уцени разговорима добиjеним прислушкивањем, на конференциjи за новинаре сазваноj након саопштења MУП-а о подношењу кривичних приjава против четири особе, међу коjима jе лидер опозициjе, због покушаjа рушења уставног поретка.

Груевски jе рекао да jе имао четири састанка са Заевом између септембра и новембра, током коjих jе опозициони лидер тражио да његов Социjалдемократски савез Mакедониjе (СДСM) уђе у владу и запретио обjављивањем разговора уколико се то не догоди, пренела jе MИA.

„Заев jе хтео да техничка влада буде одмах формирана, а уколико не буде – рекао jе да ће обjавити снимљене телефонске разговоре на коjима jе читаво руководство земље, коjе jе добио уз подршку jедне стране обавештаjне службе“, рекао jе Груевски.

gruevski

Заев jе рекао да поседуjе разговоре председника, председника парламента, чланова владе, новинара и политичара из владаjуће коалициjе и опозициjе, од коjих су неки аутентични.

„Чак и да разговори нису у потпуности тачни, чињеница да неки од њих jесу, показуjе озбиљност ситуациjе“, рекао jе премиjер.

Груевски jе рекао да има jаке и непорециве доказе да jе Заев претио њему и влади и додао да постоjе „неке ствари коjе не могу бити игнорисане у интересу земље“.

„Заев jе рекао да jе одржао сериjу састанака са том страном службом и тражио да ми формирамо техничку владу Mакедониjе“, истакао jе премиjер.

Протеклих пет месеци, Заев и високи званичници СДСM су наjављивали да поседуjу „бомбу“ коjа ће произвести пад владе.

Mакедонски државни тужилац потврдио jе да jе полициjа поднела кривичне приjаве против четири особе, укључуjући бившег шефа државне безбедности Зорана Верушевског и његове супруге.

Сви осим Заева су у притвору, а лидер опозициjе jе предао пасош, пренео jе Роjтерс.

Заев jе демантовао оптужбе, наводећи да власти узалуд покушаваjу да спрече обjављивање, како jе рекао, запаљивих доказа криминалног деловања конзервативне владе премиjера Груевског.

Mинистарка унутрашњих послова Гордана Jанкулоска jе рекла да jе ово први пут у историjи Mакедониjе да су против неког лица подигнуте оптужбе за насилно рушење уставног поретка.

Jанкулоска jе рекла да су неки од електронских фаjлова пронађених код Верушевског поверљиви, а да други указуjу на нелегално прислушкивање телефона.

„Задовољни смо материjалним доказима коjе имамо да подржимо оптужбе и оставићемо канцелариjи тужиоца да одреди њихову вредност“, додала jе министарка.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Покушај удара или политичке игре Груевског

* Обавезна поља