Руски председник Владимир Путин изјавио је да не би избио трећи светски рат чак и да је Русија потопила британски разарач „Дефендер“ који је нарушио руску границу код обала Крима.

„Кажете да је свет био на ивици светског рата. Наравно да није. Чак и да смо потопили тај брод ипак би било тешко замислити да би свет био на ивици трећег светског рата, јер они који то чине знају да не могу изаћи као победници из тог рата, а то је врло важна ствар. Мислим да се ни ми не бисмо обрадовали таквом развоју догађаја о коме говорите, али бар знамо за шта се боримо. Ми се на својој територији боримо за себе, за своју будућност. Нисмо ми ти који су прешли хиљаде километара и дошли, долетели или допловили – они су ти који су дошли до наших граница и нарушили наше територијално море“, рекао је Путин.

Он је додао да је инцидент са британским разарачем очигледно провокација.

„Шта су хтели да покажу и какве циљеве су хтели да постигну ти провокатори? Као прво, она (провокација) је била комплексна и нису је извели само Британци, него и Американци, јер је британски брод упловио у наше територијалне воде преко дана, а рано ујутру у 7.30 са једног војног аеродрома НАТО-а у Грчкој, са Крита по мом мишљењу, полетео је амерички извиђачки стратешки авион. Обавестили су ме о томе. Добро смо га видели, пратили“, рекао је Путин.

Према његовим речима, улазак британског разарача у руске воде у Црном мору имао је за циљ извиђање.

„Било је очигледно да је разарач упловио реализујући војне циљеве, покушавајући да помоћу извиђачког авиона открије поступке наших оружаних снага за сузбијање таквих провокација – гледали су где се код нас шта укључује, како ради, где се шта налази. То смо видели и знали, зато смо дали информације које смо сматрали неопходним“, објаснио је председник Русије.

Како је истакао Путин, провокација са разарачем одмах након самита Русија-САД била је предузета како би се показало непоштовање Запада према избору Кримљана о уједињењу са Русијом.

Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М је извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода.

Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач, те да се није налазио у руским територијалним водама.

Путин: Због чега да се састајем са Зеленским?

Руски председник Владимир Путин изјавио је да би у случају састанка са председником Украјине Владимиром Зеленским прво требало схватити о чему би уопште разговарали, јер је он предао Украјину „под пуну спољну управу“.

„Због чега да се састајем са Зеленским када је предао своју земљу под пуну спољну управу. Кључна питања из живота Украјине не решавају се у Кијеву, него у Вашингтону. Делимично у Берлину и Паризу. О чему да разговарамо? Ипак, ја не одустајем од таквих састанака, Само треба схватити о чему ће се разговарати“, рекао је Путин, говорећи о састанку са Зеленским.

Путин је објаснио зашто Украјина није на списку непријатељских земаља.

„Зато што не сматрам да нам је украјински народ непријатељски. Већ сам много пута говорио о томе и могу још једном поновити – сматрам да су Украјинци и Руси генерално један народ“, рекао је руски лидер.

Он је додао да је данашње руководство Украјине очигледно непријатељски настројено према Русији.

„Не сматрам да је украјински народ непријатељски, не, ништа слично томе, ми смо једна целина. Али руководство данашње Украјине, за разлику од народа, очигледно је непријатељско. То је потпуно очигледна ствар“, прецизирао је Путин.

Владимир Путин говори на дебатном форуму „Валдаи 2020“ – Фото: Алексеј Дружињин/Спутњик-Кремлин

Такође се осврнуо на то да су Руси од памтивека живели на територији Украјине, те да је несхватљиво да у украјинском закону нису наведени као аутохтони народ.

Путин је истакао да је садашње руководство Украјине непријатељско према Русији, у супротном је тешко другачије објаснити нацрт закона који је унео председник Владимир Зеленски у Раду, у коме руски народ није проглашен за аутохтони на територији земље.

„То је једноставно несхватљиво. Руси су од памтивека живели тамо и сада су проглашени за народ који није аутохтони“, прецизирао је руски лидер.

Такође је упоредио однос према Русима у Украјини са применом оружја за масовно уништавање.

„То ће довести до смањења укупног броја Руса. По негативним последицама то се може упоредити са применом некаквог оружја за масовно уништавање, то је озбиљна ствар“, рекао је Путин.

Руски председник је најавио да ће написати аналитички чланак о историји Русије и Украјине.

Он је додао да су резултати рада украјинског руководства деструктивни.

Према његовим речима, снаге у Украјини које желе да јачају односе са Русијом то не могу да ураде због става Кијева.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин: Не би било светског рата ни да смо потопили британски брод

* Обавезна поља