Коначну одлуку о проласку британског разарача „Дeфендер” Црним морем донео је премијер Велике Британије Борис Џонсон, пише лист Телеграф, позивајући се на изворе у Министарству одбране.

Према подацима листа, шеф британске дипломатије Доминик Раб раније је изразио забринутост у вези са плановима министра одбране Бена Воласа да пошаље разарач том рутом.

„Одлука је саопштена Даунинг стриту како би премијер направио коначан избор. Инструкције су дате разарачу типа 45 у понедељак”, пише лист.

Како наводи Телеграф, дискусије у Влади су показале да су пре мисије „откривени ризици”.

Лондон тестирао Москву?

Истовремено, публициста Марк Епископос пише за часопис Нешнел интерест да је упадом разарача у руске воде Црног мора Лондон вероватно желео да процени одлучност Москве да одбрани присаједињење Крима Русији.

Он је скренуо пажњу на то да на чињеницу да су британски аналитичари били изненађени жестином руске реакције на тај инцидент.

„Реакција Кремља даје недвосмислен одговор, а то је да Москва неће толерисати никакве изазове тренутном статусу Крима, било да су војни или дипломатски”, рекао је Епископос.

Аутор чланка је изнео претпоставку да би оштра реакција Русије на оно што се догодило могао да буде покушај успостављања чврстих граница или спречавања растуће војне сарадње између Украјине и НАТО-а, посебно активности украјинске војске и Северноатлантске алијансе у близини руских поморских граница.

С тим у вези, Епископос је додао да се акције Москве подударају са ставом који је изнео председник Владимир Путин у чланку за немачки лист Цајт. У њему је шеф Русије назвао НАТО „реликтом Хладног рата” који је „поткопао” европску безбедност.

Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ у среду је испалила три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу. Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

Руски брод визуелно и радарски прати кретање Дефендера пре отварања ватре – Фото: Снимак екрана/Твитер-Курир

Русија запретила Лондону

Шеф руске делегације за питања војне безбедности и контроле наоружања на преговорима у Бечу Константин Гаврилов упозорио је Велику Британију да би у следећој ситуацији, сличној инциденту са разарачем у Црном мору, бомбе могле да гађају мету, а не правац кретања.

„Немогуће је сакрити узнемиреност због саопштења Министарства одбране Велике Британије да је поменути разарач наводно реализовао ‘миран пролазак кроз територијалне воде Украјине’. Приморан сам да упозорим бившу ‘краљицу мора’ да се следећи пут, уколико буде донета таква одлука, неће бомбардовати правац кретања, него мета”, рекао је Гаврилов говорећи на пленарној седници форума ОЕБС-а за сарадњу у области безбедности.

Такође је подсетио на изјаву бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера да је Русија „добра, гостољубива, добронамерна, али непобедива”, истакавши да то историја потврђује преко хиљаду година.

„Такође бих препоручио западним стратезима да се окрену Библији у којој је написано: ‘Не претите и сами се никога не бојте’”, поручио је дипломата.

Разарач „Дефендер” Ратне морнарице Велике Британије нарушио је јуче државну границу Русије и ушао три километара у територијално море у области рта Фиолент. Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу.

Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

Први пут цео снимак драме у Црном мору

Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ у среду је испалила три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу. Погледајте снимак цео снимак који је забележила Федерална служба безбедности.

Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

На снимку се чује да су руски граничари више пута захтевали од страног војног брода да напусти њихове територијалне воде, а пошто се британски разарач оглушио испалили су хице упозорења.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Борис Џонсон одговоран за инцидент у Црном мору

* Обавезна поља