putin-krimМОСКВА – Руски председник Владимир Путин назвао је данас чудним реаговање Вашингтона на његово писмо, истичући да га је писао „потрошачима гаса у Европи” а не Сједињеним Америчким Државама, и да „није лепо читати туђа писма”.

Притом је истакао да је „апсолутно неподношљива” ситуација са украјинским неплаћањем гаса Русији, пренеле су руске агенције.

Након што је на седници националног Савета за безбедност шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да је уследило прво реаговање на писмо у ком Стејт департмент истиче да Русија не треба да политизује послове са гасом са Украјоном, да треба да се придржава тржишног формирања цене и све то назива „уценом”, Путин је рекао да је то „унеколико чудно”.

„Чудно је у сваком случају јер није лепо читати туђа писма. Писмо није упућено њима већ потрошачима гаса у Европи. Сви су навикли да наши амерички пријатељи прислушкују, али да завирују – уопште није лепо”, рекао је руски председник, пренео је Итар-Тас с.

Путин је, притом, објаснио да је формула за одређење цене утврђена званичним уговорима између руског „Газпрома” и украјинског „Нафтогаза” 2009. године.

Руски председник је јуче упутио писмо шефовима држава источне и западне Европе у вези са украјинским дугом за гас, где је, између осталог, написао да је за последњих четири године Русија сниженом ценом гаса дотирала Украјину са 35,4 милијарде долара.

Он је, такође, предложио да се одрже хитне министарске консултације за усаглашавање активности ради стабилизовања украјинске привреде и осигурање испорука и транзита гаса у строгој сагласности са уговореним условима.

Путин је данас, како преноси Итар-Тасс, назвао апсолутно неподношљивом ситуацију у вези са украјинским неплаћањем гаса Русији.

„Редован рок за исплату по уговору за март ове године био је 7. априла. Од 540 милиона долара, није плаћен ниједан долар, ниједна рубља. Уопште ништа, нула”, рекао је Путин, додајући да је то „апсолутно неподношљиво”.

Према његовим речима, европски партнери треба да помогну Украјини да избегне банкрот, додајући да „за спречавање потпуног хаоса у украјинској привреди није довољно делити колаче на Мајдану”, Тргу независности у Кијеву, где су током протекле зиме трајале демонстрације.

Лавров је данас на седници у Новом Огарјову рекао да је Путиново писмо за 18 лидера европских земаља које преко Украјине добијају гас, о стању у Украјини, достављено примаоцима и да је озбиљно схваћено.

„Обећали су да ће га брзо анализирати и припремити реаговање. Надамо се да ће бити конструктивно”, рекао је шеф руске дипломатије.

Путинов прес секретар Дмитриј Песков рекао је да Москва још није добила одговоре на писмо, пренела је агенција РИА Новости.

Према његовим речима, огромно питање за руску страну је како да и даље испоручује робу, свесна да она тешко да може бити плаћена.

„У току је напет рад са међународним финансијским организацијама, напета дискусија међу земљама- чланицама Европске уније, земаља које су признале уставност и легитимност преврата у Украјини. Те стране активно дебатују о пружању помоћи Украјини, али фактички ту помоћ не пружају. Русија, која не учествује у тој дискусији и није признала легитимност те власти, фактички пружа помоћ”, рекао је Путинов прес секретар.

Путин: Русија ће испоштовати обавезе према Европи

МОСКВА,– Руски председник Владимир Путин каже да ће Русија у потпуности испоштовати своје уговорне обавезе о слању природног гаса Европи, као и да нема намеру да обустави испоруке гаса Украјини, иако би Москва могла тражити од Кијева да унапред плаћа за гас.

„У потпуности гарантујемо поштовање наших обавеза према европским потрошачима. Не ради се о нама, већ о обезбеђивању транзита кроз Украјину”, изјавио је данас Путин, а пренео Ројтерс.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Није лепо читати туђа писма

* Обавезна поља