klemens-bininger-1БЕРЛИН – Посланик ЦДУ Клеменс Бинингер поднео је оставку на функцију председавајућег парламентарне истражне комисије о шпијунирању НСА у Немачкој. Његова оставка је изазвала велико изненађење.

Бинингер је саопштио да оставку подноси због неслагања са члановима комисије, пре свега у вези са саслушањем бившег агента НСА Едварда Сноудена. Он сматра да је Сноуден већ рекао све што је имао да каже. Зелени сматрају да иза Бинингерове оставке стоји канцеларски уред. Ханс Кристијан Штребеле сумња да је на Бинингера вршен притисак да спречи саслушавање Сноудена и тиме расветљавање скандала око шпијунирања. И чланови истражне комисије из опозиционе Левице, Мартина Ренер и Андре Хан, били су изненађени Бинингеровм оставком, јер „први разговори су протекли у конструктивној атмосфери“. Њих двоје такође претпостављају да партије уније, ЦДУ и ЦСУ, не желе да Снуден буде саслушан.

Комисија је одржала конститутвну седницу пре само шест дана. Има осам чланова, по два посланика партија уније, СПД. Зелених и Левице. Иначе Клеменс Бинингер је председавајући парламентарног органа за контролу тајних служби.

Лудвигсбургер креисцајтунг пише да Бинингер има нешто против саслушања Сноудена. „Оставимо по страни питање да ли ће то уопште поћи за руком, тј. да ли ће он бити саслушан. Сноуден је својим открићима покренуо целу лавину и шта је природније од тога да се он позове на клупу за сведоке? Левица и Зелени су од самог почетка били за то. Бинингер је био против, али поставља се питање зашто је уопште постао председавајући истражне комисије. Партије Уније су за то предложиле погрешног човека и тиме истражној комисији учиниле медвеђу услугу.”

Либекер нахрихтен пише „То је рекорд. Још пре него што је истражна комисија почела са радом, председавајући даје оставку. Јесте да опозиција позивањем Сноудена да сведочи жели да се профилише, али то не мења ништа на чињеници да се заиста ради о важном сведоку. Бинингер је већ 12 година у Бундестагу, исувише добро познаје посао да би се разлози које је навео за своју оставку схватили озбиљно.“

„Бинингерова непријатна оставка доказ је да партије Уније не желе да се суоче са стварношћу. Од почетка НСА-афере, ЦДУ и ЦСУ се извлаче и демонстрирају кукавичлук пред пријатељем (САД). Колико треба бити наиван и веровати да је могуће спровести истрагу без кључне особе? Сноуден мора бити позван да сведочи, макар због тога да би се у Вашингтон послао сигнал суверенитета. На жалост, партије уније се по том питању не могу схватити озбиљно. Тим важнија је улога опозиције. Истражна комисија неће много тога изнети на видело, али и мало је боље него ништа“, наводи Сарбиркер цајтунг.

Бадише нојсте нахрихтен примећује да је Бинингер могао да схвати куда води та прича још пре неколико месеци, када се Ханс Кристијан Штребеле из „Зелених“ састао са Сноуденом у Москви.

„Штребеле је просто пуцао од задовљства и поноса на оно што је учинио. И без тог самозаљубљеног наступа, било је јасно као дан да Штребеле није једини који је заинтересован да се разјасни шта то САД раде по Немачкој. Њему је одувек било стало до генералног обрачуна са тајним службама и САД. Бинингер је за хладну истрагу. За Штребелеа су САД сила зла – то је мантра целог његовог полтичког живота“, наводи се у коментару.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка се плаши истине око прислушкивања НСА

* Обавезна поља