Прямая линия с Владимиром ПутинымМОСКВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да су нелегитимне једностране санкције које су Русији увеле САД, Европска унија, Јапан, Аустралија и још неке земље, да разговор с Русијом језиком санкција и ултиматума нема перспективу, као и да такав притисак представља претњу међународној стабилности.

„Такав притисак не само да наноси директну економску штету, већ представља и претњу међународној стабилности”, изјавио је Путин у интервјуу агенцији Анадолија уочи посете Турској 1. децембра и нагласио да цени самосталност Турске која се није прикључила санкцијама.

Истичући да су покушаји разговора са Русијом језиком ултиматума неприхватљиви и бесперспективни, руски председник рекао је да је одговор Москве био и биће уравнотежен и да ће уважавати права и обавезе Русије по међународним споразумима, између осталог и у оквиру Светске трговинске организације, пренела је РИА Новости.

„Рачунамо да ће победити здрав разум. Позивамо на превладавање дефектне логике ограничења и претњи и прелазак на тражење узајамно прихватљивих решења за постојеће проблеме”, рекао је Путин.

Председник Русије је истакао да цени самосталност Турске која се није прикључила санкцијама Русији.

„Турски партнери нису жртвовали своје интересе ради политичких амбиција некога споља”, нагласио је Путин, додајући да је то „права промишљена и далековида” процена, преноси ТАСС.

Путин је, такође, обећао подршку владама Сирије и Ирака у борби против екстремиста, наглашавајући да је борба против тероризма на Блиском истоку, северу Африке и Сирији, један од приоритета међународне заједнице.

Као главну претњу за Сирију и тај регион, руски председник је навео активности „Исламске државе” и других радикалних група, које је својевремно неколико западних земаља подстицало.

Према Путиновим речима, напори у борби против терористичких и екстремистичких претњи треба да буду засновани на одлукама Савета безбедности УН, строгом поштовању норми међународног права, пре свега принципа државног суверенитета и немешања у унутрашња питања. „И што је, такође, важно, транспарентно и без ‘прикривеног’ дневног реда”, додао је Путин.

Према његовим речима, јачање позиција терористичких група у Сирији у региону Блиског истока у целини, захтева уједињење свих „здравих снага сиријског друштва” ради будућности Сирије као суверене, јединствене, секуларне и демократске земље.

„Ми добро схватамо какво је тешко бреме на Турској у условима наставка крвопролића код вашег суседа”, нагласио је Путин.

Путин ће са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом размотрити реализацију заједничких пројеката у енергетској сфери и разменити мишљења о кључним међународним и регионалним питањима, најављено је у Москви.

Руски председник ће 1. децембра учествовати у раду петог заседања Савета за сарадњу на највишем нивоу, основаном 2010. године.

Обим робне размене између две земље 2013. године био је 32,7 милијарде долара, при чему је укупан обим руских директних инвестиција у Турској изнад 1,7 милијарди долара, а турских у Русији близу милијарде.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о бесперспективности језика ултиматума

* Обавезна поља