putin(1)ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин оценио је да су недопустиве глорификација и рехабилитација нациста и њихових помагача од стране неких земаља. По његовом мишљењу, које је изнео у интервјуу агенцијама ТАСС и Синхуа, циљ тих радњи је да се заваде земље и народи зарад сумњивих политичких игара.

„Ми данас у Европи и Азији видимо покушаје да се фалсификује историја Другог светског рата, да се прогурају произвољна, искривљена тумачења догађаја која нису заснована на чињеницама, нарочито предратног и послератног периода – казао је он. Глорификација и рехабилитација злочинаца и њихових саучесника од стране неких земаља представља гажење пресуда Нирнбершког и Токијског трибунала“.

Руски председник је истакао да „Русија и Кина имају сличне ставове о узроцима, историји и исходу Другог светског рата“. „За наше народе свети су и сећање на рат и његове лекције – додао је он.

– Та трагична прошлост указује на нашу заједничку одговорност за судбину света, на то да схватимо до каквих страшних последица може да доведе деструктивна идеологија сопствене изузетности и некажњивости“. „Управо на тим идејама су почивали нацизам и (јапански) милитаризам, и ми смо дужни да не допустимо њихово оживљавање и ширење“ – истакао је шеф руске државе.

Путин сматра да је недовољно тражење компромиса главни разлог погоршања ситуације у свету.

„Нажалост, међународна ситуација постаје сва мање предвидљива – рекао је он. – Објективни процес формирања новог полицентричног модела уређења света прати раст нестабилности како на регионалном, тако и на глобалном нивоу. И основни узрок такве напете, сложене ситуације је недовољно тражење компромиса“.

Шеф руске државе је додао да у свету још увек нису пронађена стабилна решења за међуцивилизацијске и међурелигијске супротности.

„Светска привреда још увек није ушла у фазу стабилног развоја – наставио је он. – Међу системским проблемима је упорна тежња неких држава да по сваку цену задрже своју доминацију у свету. Они се унутар својих држава декларативно залажу за норме демократије, владавину закона и људска права, а игноришу их на међународној сцени – фактички негирају начело једнакости држава садржано у Повељи УН“.

Путин је додао да у таквим сложеним условима руско-кинеска сарадња „има посебан значај за очување и јачање међународне и регионалне стабилности и безбедности и тражење ефикасних одговора на глобалне изазове“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о међународној ситуацији

* Обавезна поља