vucic-prstНОВИ САД – Србија је за Европску унију, јер је то тип друштва које желимо да изградимо и зато ћемо остати на европском путу, поновио је данас премијер Александар Вучић, а опозиционим лидерима поручио да се „неће држати за фотељу по сваку цену”.

Он је тиме одговорио на изјаву лидера СРС Војислава Шешеља да је спреман на коалицију с напредњацима под условом да одустану од европског пута, а затим додао да све политичке противнике поштује, па тако и и Шешеља, Пајтића…

Подсетио је да је ЕУ била након поплава највећи донатор Србије, поред Уједињених арапских емирата и скандинавских земаља, а опозиционим лидерима поручио да увек могу да га смене и да ће увек поштовати вољу грађана, за разлику од једног од њих који се држи за своју фотељу по сваку цену.

„Мени то неће падати на памет. Када народ буде показао да не жели ову владу бићу спреман да се склоним”, закључио је Вучић.

О изборима одлука до краја септембра

Премијер Србије Александар Вучић поновио је данас да ће одлуку о томе да ли ће бити расписани ванредни републички избори саопштити до краја септембра, а странкама које лицитирају сопственим рејтинзима унапред је честитао изборни резултат поручивши да су „већ победили”.

Одговарајући, наиме, на питања новинара како коментарише изјаву Бојана Пајтића да ДС има подршку 30 одсто бирача, Војислава Шешеља да СРС има 20, а Ивице Дачића да СПС има 15 процената продршке, те да због тога СНС не сме на изборе, Вучић је рекао да је онда СНС на „нивоу цензуса” и додао:

„Уколико су ти подаци тачни, онда су они победили на изборима и ја им унапред честитам изборни резултат али не заборавите да их после избора подсетите на то шта су говорили, колику подршку имају”, рекао је Вучих.

Вучић: Поносан сам на извештај ММФ, најбоља вест за Србију

НОВИ САД – Премијер Србије Александар Вучић каже да је поносан на саопштење ММФ-а о Србији, те да га доживљава као свој „дипломски испит, с најбољом вешћу за Србију”.

„За мене је мој дипломски испит био јучерашњи став ММФ-а. Носим са собом као неку врсту дипломског рада саопштење ММФ-а на српском и енглеском, са најбољом вешћу за једну земљу”, рекао је у Новом Саду и извадио документ ММФ из свог сакоа.

Из тог је саопштења прочитао да је ММФ констатовао да су остварени добри резултати, да Србија поново бележи стопу раста, да је запосленост у порасту, незапосленост у паду, расте поверење у Сбрију, део у којем говоре о изванредним фискалним перфомансама, стабилним инфлационим очекивањима, напретку у спровођењу структурних реформи…

„Неки су из тога успели да извуку негативне вести и коментаре”, приметуо је и додао да су се он и влада борили у протеклих више од годину дана да се преокрене ситуација, да су у томе успели, те да данас сви знају да је Србија на стабилном путу напретка, политичком и економском.

„Никада углед Србије у политичком смислу није био већи у свету од када је Србија самостална држава. Многима у нашој земљи из мени необјашњивих разлога то не одговара”, приметио је премијер додајући да га то не обесхрабрује, јер је и његов гост, премијер Чешке Бохуслав Соботка, који предводи државу с изузетно успешном привредом, такође изложен критикама.

Подсетивши да у предизборној кампањи грађанима није обећавао мед и млеко, куле и градове, већ је нудио зној и рад, Вучић је закључио: „Од експозеа у скупштини направили смо добре и велике резултате”.

Веће плате и пензије за више од два милиона људи

Након мера које ће спровести Влада Србије просечна зарада биће готово 400 евра, а пре краја 2017. оне ће још значајније порасти, а на повећање плата и пензија моћи ће да рачуна више од два милиона људи, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

„Мерама којима ћемо повећати пензије нећемо да враћамо нешто јер смо трошили незарађено и убијали Србију. Зато је Србија била пред банкротом, јер су неки тиме што нисмо зарадили куповали изборе и љубав према себи, а не својом способношћу”, рекао је обраћајући се новинарима у Новом Саду.

Како је објаснио, на повећање плата и пензија моћи ће да рачуна два милиона и 250.000 људи, а од тог броја најмање милион и 150 хиљада људи имаће плате и пензије веће него што су их икада имали, док ће некима бити враћен део онога што им је узето.

vucic-sobotka-jpg_660x330

„Овога пута ће грађани осетити стварно побољшање јер нисмо имали никакву инфлацију, пошто је међугодишња инфлација нижа од 1,5 посто. Осим у новинама, поскупљења не постоје”, приметио је Вучић.

Подсетио је да су просечне зараде у Србији данас на истом или вишем нивоу него прошле године, пошто су зараде у приватном сектору повећане, на шта је, како је рекао, поносан.

„Када будемо урадили још неке ствари зараде ће нам бити још више”, уверен је премијер, који предвиђа да ће, након свих мера које буду спроведене, просечна задара бити близу 400 евра.

Пре краја 2017. очекује још значајније повећање, а што се пензија тиче каже да су оне и сада више него у неким земљама ЕУ, попут Бугарске и Румуније, „а узгред трошкови су најнижи”.

Вучић: Не постоји план за насељавање избеглица у Србији

Премијер Александар Вучић негирао је постојање било каквог плана за насељавање избеглица у Србији, напротив, како је рекао данас новинарима у Новом Саду, наша је жеља да будемо одговорни и понашамо се озбиљно.

„Иако смо само земља кандидат, ми смо спремни да се понашамо као држава чланица ЕУ. Да покушмао на сваки начин да покажемо да смо спремни да прихватимо део своје одговорности као и било која чланица ЕУ”, поручио је Вучић.

Мада, како је приметио, у пракси се не зна шта то тачно значи, све док не видимо свеоубухватно решење ЕУ, њихово стратешко решење.

„Избеглице, као што се видело јуче, не желе чак ни у Бечу да остану, где је поднето свега шест захтева за азил и останак у Аустрији. Они имају неку унапред планирану руту до Немачке и скандинавских земаља. Ми им нисмо у тим плановима, па чак ни Аустрија и Чешка, земље које су много развијеније”, навео је Вучић и заључио да је Србија спремна да прихвати све што договори ЕУ.

Вучић: Решавамо проблеме у хемијском комплексу

Влада континуирано ради на оздрављењу хемијског комплекса, изјавио је данас премијер Александар Вучић најављујући да ће МСК из Кикинде, након пет година конзервације фабрике, обновити производњу, а да ће 500 запослених у том граду имати посао.

Такође, са мађарским, турским, азербејџанским и другим партнерима, ради се на решењу за Азотару, навео је премијер у разговору с новинарима у Новом Саду.

Наводећи да су претходне власти оставиле значајне дугове у Петрохемији, те да је потребно наћи инвеститора који је спреман да уложи 140 милиона евра у полипропиленску фабрику, Вучић је закључио: „Све ћемо то решити”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – ЕУ је друштво које желимо!

* Обавезна поља