СОЧИ – Период обнављања односа између Русије и Турске након кризе је завршен и они су враћени на нормалан ниво, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

„Пре извесног времена, наши билатерлани односи били су на испиту”, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, пренео је ТАСС.

Председник Русије је рекао да су Русија и Турска сагласне да се сукоб у Сирији може решити једино политичким и дипломатским средствима.

Путин је изјавио да је током сусрета било разговора о трговинским ограничењима и укидањима баријера које спречавају експанзију трговинске и инвестиционе размене.

Он је навео да је од кључног значаја обезбедити сигурност руским туристима у Турској, јер је у мају сваки трећи Рус отпутовао на одмор у Турску.

Постепено стабилизовање унутрашњих политичких прилика у Турској створиће услове за сигуран развој односа с Русијом, рекао је руски председник Владимир Путин на почетку разговора с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у својој резиденцији у Сочију.

Путин је истакао да се односи између Русије и Турске у потпуности обнављају и попримају „посебан карактер”, додавши да се билатерални односи развијају „по плану”.

„Добро је што имамо прилику да се благовремено састанемо и разговарамо о кључним питањима билатералне сарадње, али и важним питањима на међународној агенди, укључујући тако хитна питања као што је сиријска криза”, рекао је руски председник.

Ердоган се сложио да ће два лидера данас имати добру прилику да разговарају о оба аспекта – билатералној сарадњи и регионалним питањима.

„Сигуран сам да ће ови кораци које заједно предузимамо променити судбину целог региона”, закључио је турски председник.

Путин је још једном честитао Ердогану на исходу недавно одржаног референдума у Турској којим су знатно проширена председничка овлашћења.

„Много тога што заједно радимо је суштинског карактера и изискује расправу у парламенту”, закључио је руски председник, јавља Тасс .

Путин: Забрана увоза турског парадајза остаје на снази

СОЧИ – Председник Русије Владимир Путин је изјавио данас да ће руска забрана на увоз парадајза из Турске за сада остати на снази, јер је потребно време за њено укидање.

Путин је, на заједничкој конференцији за новинаре са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у руском одмаралишту Сочију, рекао и да ће визна ограничења такође бити задржана.

Турски председник Тајип Ердоган је изјавио да су се Русија и Турска сагласиле око укидања свих трговинских ограничења, изузев око забране извоза турског парадајза у Русију.

Ердоган је рекао и да жели да се турски парадајз врати на руско тржиште и да би привремена решења требало да буду пронађена.

Потпредседник руске владе Аркадиј Дворкович је изјавио да би поједина ограничења на увоз парадајза из Турске могла потрајати од три до пет година, као и да ће Русија обновити продају житарица Турској у наредних неколико дана, јавља агенција Ројтерс


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о руско-турским односима

* Обавезна поља