Према нивоу бандитизма и испреплетености криминала и власти, данашња фантом-држава Косово може се упоредити једино са афричком државом Заир у другој половини седамдесетих година.

По хаосу и несигурности која влада на Косову, оно се може упоредити са Авганистаном и Либијом после западне војне интервенције. Невоља је тим већа што се Косово налази у Европи, која је годинама доказивала како је пример демократије и људских слобода.

Ово, за „Новости“, каже Јелена Георгијевна Пономарјова, ауторка књиге „Разбојничка држава – Косово у светској политици“, коју је објавила издавачка кућа „Евробук“, у преводу Антонеле Бијелић.

Пономарјова је писала и о криминализацији Косова после отимања те српске јужне покрајине, а запажена је и њена књига о „Криминалној интернационали“.

– Да се албанска мафија бави трговином људским органима, дрогом, прањем новца, добро се зна, али се политичари у Европи праве да то не виде, а и не желе да признају, јер су многи од њих учествовали у отимању српске територије и стварању албанске државе на Косову и Метохији – каже руска професорка. – Као што је познати амерички истраживач Шацберг на примеру Заира показивао да су западни стандарди и политичке теорије далеко од реалности бандитских држава, лако се може доказати да на Косову нема никакве демократије, већ цвета криминал. Све што је Шацберг написао о Заиру седамдесетих може се видети на Косову данас, где владају бандитски кланови и где цветају трговина дрогом и насиље. Данашње Косово има све карактеристике бандитске државе, јер главну моћ имају мафијашке структуре – тврди Пономарјова.

Зашто Американци ћуте и не коментаришу то што се на Косову регрутују терористи за ратовање у Сирији и што је то транзитни пункт за пребацивање дроге у Европу?

– Добро се зна да Американци у близини Урошевца имају велику базу. Њихове војне али и друге обавештајне службе имају много информација и доста добру слику о ситуацији на Косову, али они намерно ћуте јер им је Косово потребно. Те политичаре мафијаше и њихове кланове Американци ће искористити када им буду били потребни за реализовање личних циљева. Американци се праве да не виде шта се збива на Косову из још једног разлога – да би ослабили Србију. Све што се радило и што се ради на Косову је психоисторијски ударац на Србију и Србе.

Да ли Америка верују да албански криминалци и терористи не могу бити опасност за њих?

– Ја не разумем Европљане. Сада је албанска мафија постала јача и боље организована од италијанске. Европа се чудно понаша, јер ће јој се једног дана све то обити о главу. Главни цех за кратковиду политику на Косову и отимање српске територије платиће Европа кад Албанци почну да јој праве велике проблеме.

Све чешће се говори и пише да турске тајне службе роваре на Косову и у Албанији и да учествују у пројекту стварања „велике Албаније“. Шта ви мислите о томе?

– Иако ме саговорници из Турске уверавају како њихова земља није умешана у догађања на Балкану, ја им не верујем, јер чињенице, ипак, говоре другачије. Из изјава највиших турских руководилаца види се да су Турци укључени у политичке процесе на Косову и Метохији и на другим просторима на Балкану где је некада била њихова царевина. Ислам су Албанци примили од Турака, као и део муслимана у БиХ. Неоспорно је да Турска жели да има утицај не само на Албанију, него и на друге земље где је некада давно била. Не треба заборавити на велики број грађана Турске који су пореклом с Балкана.

О актуелним изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија руска професорка каже: 

– Познаваоци историје Балкана знају да је идеја о „великој Албанији“ доста стара. Спомиње се још од Првог светског рата. Ради се о сложеној игри албанских вођа. Пошто нема оштрих и одлучних реакција на Западу на изјаве Раме и Тачија, јасно је да прећутно подржавају идеју уједињења свих Албанаца. Том истом Западу је сметало и смета да сви Срби живе у једној земљи. Блага реакција све говори. Зашто се не огласи неко од угледнијих западних политичара ако су заиста против стварања „велике Албаније“?

СТРАХ ОД НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ

Професорка Пономарјова (49) један је од водећих стручњака за новију историју Балкана. Предаје на Московског државном институту за међународне односе.

– Бојим се да на Балкану опет не дође до рата – каже Пономарјова. – У Македонији је после избора ситуација постала још нестабилнија. Косово је бомба успореног дејства. Историја не прашта грешке, зато Србија мора да јача своје савезништво с Русијом. Не сме се догодити да остане без иједног искреног великог савезника, јер сама не може да се одбрани од агресора.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Пономарјова интервју – Европа ће платити Косовски цех

* Обавезна поља