dodik-putinСАНКТ ПЕТЕРБУРГ – Председник Српске Милорад Додик саопштио је после сусрета са руским лидером у Санкт Петербургу да је Владимир Путин обећао РС помоћ у санирању посљедица катастрофалних поплава.

„Путин је упознат са страдањима која смо имали због поплава и изразио саучешће. Захвалио сам се на помоћи коју је Руска Федерација дала, што је за нас било важно не само материјално, него и са становишта моралне подршке. Разговарали смо о финансијској подршци коју је потребно дати Српској у наредном времену. Мислим да је сада извесно да ће неке досадашње процедуре и застоји који смо имали бити брже решени“, рекао је Додик додајући да ће наредних дана бити вођени разговори у Влади о подршци и решавању тих процедура.

„Разговарали смо и о томе како учинити бољим систем одбране од елементарних непогода. Постигли смо договор на највишем нивоу да за Републику Српску набавимо два велика хеликоптера, која могу да служе у оваквим условима и могу да помогну у евентуалним пожарима, у превозу робе и путника“, истакао је Додик.

Он је додао да је евидентно да у ванредним ситуацијама најбоље помажу хеликоптери руске производње, који су у Републику Српску дошли из Хрватске и Словеније.

„Председник Путин рекао је да је помоћ коју је Руска Федерација доставила није крај и да ће они наставити да подржавају и помажу народу Српске како би се што пре санирала штета од поплава, које су заиста направиле велике губитке“, изјавио је Додик.

Он је Срни, након разговора са Путином у Санкт Петербургу, нагласио да Русија остаје снажно привржена подршци Дејтонском споразуму и међународном праву.

„Све активности које Русија предузима у том погледу на међународној сцени, као сведок Дејтонског мировног споразума, подршка је слову овог споразума, без импровизација и онога што смо могли да видимо у прошлости“, рекао је Додик у телефонској изјави.

Председник Српске је истакао да се овај принципијелан став показује кроз понашање Русије у последње време и чињеницу да Русија својим присуством у УН и Савету безбедности често презентује и ставове Републике Српске.

„Русија то чини не зато да би тамо правила одређену гужву или некоректну атмосферу, већ да би се чула истина, јер оно што су високи представници у прошлости наводили у извештајима Савету безбедности најчешће је била изврнута истина, полуистина или нетачно“, рекао је Додик.

Он је подсетио да је у тим извештајима високих представника Савету безбедности увек оптуживана Република Српска, која сада има прилику да путем руског учешћа у Савету безбедности презентује и достави своје ставове.

„Захвалио сам се председнику Русије за такву подршку, као и за принципијелно понашање Русије у Савету за провођење мира у БиХ, подржавајући управо оно што они називају подршком Дејтонском мировном споразуму и међународном праву“, рекао је Додик.

Он је додао да је на састанку са председником Русије, којем је присуствовао и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, осим о БиХ, било речи о региону и развоју ситуације и позицији Русије у вези са Украјином.

Другог дана своје посете Санкт Петербургу, где се одржава Економски форум, Додик је разговарао и са неколико представника компанија и банака из Русије, које су такође спремне да помогну, али и да инвестирају у РС.

Према Додиковим речима, Путин је исказао одлучност да подржи налажење нових, бржих модалитета за подршку буџету и институцијама Српске.

„Затражио сам помоћ у вези са могућношћу изградње неких индустријских капацитета у Републици Српској да би се ојачала наша позиција у погледу запошљавања људи“, рекао је Додик у телефонској

У оквиру ове теме било речи и о финансијској подршци буџету и институцијама Републике Српске, а за шта постоји застој на нивоу БиХ.

„Руски председник је одлучан да подржи налажење неких нових, бржих модалитета за кретање ка тим решењима“, рекао је Додик И нагласио да ће, у сваком случају, бити настављени разговори са Сбербанком и ВТБ банком о кредиту.

„Са ВТБ банком смо у завршници разговора о кредиту од 70 милиона евра и верујем да ће он веома брзо стићи. Додатно разговорамо о новом кредиту до 300 милиона, а наравно и са Сбербанком отприлике на том износу“, рекао је Додик.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин обећао подршку Републици Српској

* Обавезна поља