новорусијаТачно према очекивањима: Доњецка и Луганска народна република објединиле су се у заједничку државу – Новоросију.

Ово је први објавио „народни губернатор” Донбаса Павел Губарјев.

„Доњецка и Луганска република потписале су споразум о уједињавању у јединствену заједничку државу Новоросију. Споразум је у име Доњецке републике потписао премијер Александар Бородај, а у име Луганске републике – председник ЛНР Алексеј Карјакин”- открио је Губарјев.

Притом је посебно указао: „Ми не признајемо председника и парламент Украјине. Доњецка и Луганска република су независне државе, а то је и Новоросија. Да ли ћемо признати владу и председника Украјине – зависиће ће искључиво од тога хоће ли они признати независност Луганске и Доњецке републике, односно Новоросије. Друго, Кијев мора одмах повући све своје јединице са територије наших република и обуставити сва борбена дејства”.

Према речима Губерјева, у састав Новоросије планирано је да уђе још шест области Украјине: Дњепропетровска, Запорошка, Одеска, Николајевска, Харковска и Херсонска.

„Те области ће се одвајати од Украјине на исти начин као Доњецка и Луганска област. Дакле: преко народних референдума” – прецизирао је Губарјев.

Да су Доњецка и Луганска република само почетак – потврдио је и председник Врховног совјета (парламента) Доњецке републике Денис Пушиљин.

„Ми ћемо свој ослободилачки покрет даље развијати – све до коначне победе. Зато смо формирали Народни фронт југоистока Украјине” – подвукао је Пушиљин.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Формирање нове републике у Украјини

* Обавезна поља