putin_govo_text_4Владимире Владимировичу, молимо Вас да нам кажете у чему се састоји суштина споразума о гасу, шта је представљало камен спотицања, због чега су се преговори толико одужили и о каквој цени сте се успели договорити?

Ја бих ипак прво рекао неколико речи о билатералним односима Русије и Народне Републике Кине.

Посета има много, но, јучерашња посета и њен данашњи практични продужетак – представљају веома велики догађај у билатералним односима између НР Кине и Руске Федерације. Посета веома засићена конкретним споразумима, који се мере и јачањем нивоа наше узајамно-политичке сарадње, имам у виду потписивање одговарајућег документа – политичког меморандума. Створени су и допунски механизми сарадње и усаглашавања позиција између Русије и Кине, са завршним узјамним економским деловањем, а оно је, са своје стране, превасходно срачунато на различите регионе Руске Федерације.

И у овом случају пре свега се ради о централној Русији, географски – о западном делу РФ и тиче се различитих производних грана. У том делу наши поново потписани споразуми, а то је 51 документ, у новчаном еквиваленту износе десетине и десетине милијарди долара, а посебно наглашавам, у различитим областима индустрије.

Што се тиче тог уговора о коме сте Ви говорили, то је заиста, у гасној индустрији Русије, па и Совјетског Савеза, епохалан догађај. То је највећи уговор у целокупној историји гасне индустрије бившег СССР-а и Руске Федерације по обиму у тим земљама.

Желео бих да напоменем да је то на стручном нивоу био заиста тежак посао. Наши кинески пријатељи су комплексни, тешки преговарачи. Као што знате, јуче се радило до пола четири изјутра, а данас смо практично поново од јутра кренули са центра терена.

Но, у резултату узајамних компромиса успели смо постићи не само прихватљиве, него и потпуно задовољавајуће услове тог уговора за обе стране. На крају су обе стране биле задовољне тим компромисима који су били достигнути и по питању цене и по питању других услова.

Биће неопходно предузети одговарајуће мере и на нивоу владе Народне Републике Кине и на нивоу владе Руске Федерације, но полазне тачке су постављене. То је прво.

Друго, желим да истакнем без икаквог претеривања, да ће током реализације овог пројекта у наредне четири године то представљати највеће градилиште на свету. Зато што ће само са руске стране, на руској територији, морати да се изврши рад на новим пољима, а то су веома велика налазишта – Ковитка и Чајанда. Укупан обим потврђених корисних минералних ресурса износи три трилиона кубних метара гаса, а у стварности је обим још већи.

То гарантује испоруке за 50 година, како на спољашње, тако и на унутрашње тржиште и то бих желео да истакнем. Укупан обим инвестиција само са руске стране износи отприлике 55 милијарди долара. Плус, сада је то нама тешко израчунати, но, ја мислим најмање 20 милијарди долара са кинеске стране.

Није то само производња гаса, то је и гасна хемија, то је и фабрика хелијума, то су и нова предузећа, нова инфраструктура, хиљаде радних места, без икаквог претеривања, хиљаде савремених високотехнолошких радних места и развој инфраструктуре на местима производње и транспорта.

Та инфраструктура се неће користити само у гасној индустрији, не само за транспорт гаса, него ће је користити и локални органи власти у другим областима привреде одговарајућих региона. Дакле, то је велики догађај у гасној сфери, не само у руској, него без претеривања и у светској енергетици, а апсолутно сигурно у Азији. То је прво.

Желео бих истаћи и другу, не мање важну примедбу – да након данашњег потписивања уговора за рад, као прво он почиње већ сутра, а као друго, то нам даје могућност да приступимо следећем пројекту заједно са кинеским партнерима, заправо, да почну да раде западне маршруте снабдевања, то јест, из ресурсне базе у западном Сибиру.

И треће, што је изузетно важно. То нам омогућава да реализујемо наше планове о развоју гасне индустрије Русије, повезујући источна и западна налазишта, повезујући међусобно одговарајуће инфраструктуре и у случају потребе моћи ће се остваривати диверсификација залиха са запада на исток и са истока на запад.

А цена?

Цена је задовољавајућа за обе стране. Она је повезана, као што је предвиђено и у свим нашим међународним уговорима са западним земљама, имајући у виду сада западноевропске партнере, са ценом гаса и гаса као моторног горива. То је верификована, општа формула за одређивање цене гаса. Коначна цена ће бити израчуната по овој формули, она задовољава како “Газпром”, тако и наше кинеске партнере.

Владимире Владимировичу, у овом тренутку је Украјина свакако најважније питање светске политике. Ви сте издали наредбу Министарству одбране да повуче руске трупе од границе са Украјином у места њихових редовних позиција. Али на Западу (у Пентагону и НАТО) још не виде знаке тог повлачења. Молим Вас појасните ситуацију, шта се заиста дешава?

Наша војска већ није на граници. Она је заиста била на доста блиском растојању од границе и Ви сте вероватно слушали о томе. Пре извесног времена ја сам наредио Министарству одбране да снаге повуку на места обуке, на полигоне. То је такође у околним областима: у Ростовској области, поред. Но, сада је Министарство одбране добило другу наредбу, а то је – повући их чак и са тих полигона.

Ја још једном желим да истакнем да то није учињено зато што се ми снебивамо да тамо држимо своју војску (на крају крајева, ми смо суверена држава и држимо војску тамо где ми желимо), него да би створили додатне повољне услове око предстојећих председничких избора у Украјини. Како око тога не би било никаквих спекулација, била је донета таква одлука.

Уколико неко не види шта се тамо догађа, добро, нека боље погледа. То је повезано још и са тим што је количина војске и оклопне технике доста велика. То чак захтева, то повлачење захтева доста озбиљну припрему, па тако и покретног састава. Но, ја мислим да ће уз лепо време, ускоро то сви они моћи видети из космоса.

Владимире Владимировичу, ја бих се ипак вратио питању председничких избора у Украјини. По Вашем мишљењу они ће се ипак одржати, да ли је јасно ко може победити?

И дозволите, одмах и друго питање. У Украјини су задржана двојица мојих колега, оператер и дописник Life News. Њих терете за тероризам, новинаре оптужују за тероризам, испитују, стављају лисице на руке, вреће на главе. Можете ли предузети неке кораке?

Прво. Ви сте вероватно већ чули за моју позицију. Она се огледа у томе да нису важни сами избори него је важно да се успоставе односи у свим регионима Украјине како би се људи, ма где они живели – на западу, југу, истоку или северу земље – осећали као пуноправни држављани, где би и националне мањине имале сва грађанска права, у том смислу и право на коришћење свог матерњег језика.

Ето у том контексту, по мом мишљењу наравно, било би много боље чисто са правне тачке гледишта (имајући у виду да данас важећи Устав Украјине не дозвољава чак ни спровођење избора уз постојање, ја то посебно истичем, легално дејствујућег Председника Јануковича), зар не би било лакше прво спровести референдум по свим тим основним питањима, референдум по Уставу, прихватити Устав, а потом на основу њега изабрати већ и Председника, а потом и формирати владу.

По мом мишљењу то би било много логичније, то би довело до веће стабилности. Но садашње власти у Украјини уз подршку европских земаља и САД су донеле другу одлуку. У сваком случају политички процеси, наравно, представљају позитивне кораке, укључујући и легитимизацију постојећих власти у овом тренутку.

Истовремено, нама ће бити веома тешко да градимо односе са људима који долазе на власт на фону казнених операција на југо-истоку Украјине и спречавају рад новинарима. Притом, не само да спречавају, него се и понашају све агресивније.

Ово ће, наравно, са тачке гледишта легитимности, са тачке гледишта објективности резултата, код нас изазвати велике недоумице. Надам се да ће наши партнери у Европи и у САД чути и разумети, коначно, шта се тамо догађа.

То што се сада дешава са новинарима је недопустиво. Новинари Life News који су тамо већ оптужени за све смртне грехе, између осталог да су они тамо преносили и некакво оружје, потпуна је бесмислица, апсолутна бесмислица и апсолутно бунцање, но, такође се задржавају и инострани држављани који раде за руска средства јавног информисања. То је апсолутно недопустиво. И наравно, у старту се поставља велико питање о легитимности свих тих политичких процедура.

Надам се да ће украјинске власти предузети неопходне кораке да се, као минимум, оплемени политички процес, који сада произилази у Украјини. Али желим да још једном истакнем, уопште, бољи је било какав политички процес од оружаног сукоба.

Наша позиција се огледала и огледа се и у овом тренутку, у томе да се успоставе директни контакти између структура садашњих власти у Кијеву и на југо-истоку Украјине. Ви знате да смо учинили све како би директни контакти почели.

Узгред речено, и мој указ Министарству одбране да се војска повуче из оних места где су одржавали вежбу, у том смислу је повезана и са тим да су ти контакти, први контакти, започети. Надам се да ће се они завршити на позитиван начин.

Ево ми Дмитриј Сергејевич (Песков) сугерише – формула цене, она се, као и у нашим другим уговорима, везује уз тржишну цену нафте и нафтних деривата. Извињавам се уколико сам нешто погрешио.

Владимире Владимировичу, да ипак мало прецизирамо цену? Колико је она упоредива са европском?

Понављам још једном, она је повезана на исти начин као и код формуле рачунања цене за европске купце. То је иста таква формула која је повезана са тржишном ценом нафте и нафтних сировина у корпи.

О безбедности – једну од претњи тој само безбедности у свим земљама региона, па тако и у Русији, представља тероризам. Украјински екстремисти су не једном говорили о томе да су спремни да спроведу терористичке акте на територији Русије. Постоје ли информације о припреми таквих акција? Да ли је недавна железничка катастрофа у Подмосковљу можда једна од таквих акција?

Ми још немамо разлога да верујемо да је катастрофа која се десила у Подмосковљу резултат терористичког акта. Потребно је прво спровести детаљну истрагу тог инцидента, а потом доносити закључке. Таквих података засад нема. То је прво.

Друго. Ми на најпажљивији могући начин пратимо све покрете неких терористичких групација у Украјини. У Русији већ има ухапшених. Органи ФСБ веома пажљиво прате њихово кретање и унутар Украјине и на прелазима руско-украјинске границе. Понављам, има и ухапшених. Мислим да је ова информација већ објављена и у медијима.

Али наравно, ми морамо свему што се догађа у тој области дати објективну оцену. По мом мишљењу, тај кошмар и ужас који смо ми видели на ТВ екранима и о коме веома добро знамо, који се десио у Одеси, још није добио потребну адекватну оцену међународне заједнице.

А уколико то ми не будемо радили, онда ће бити могући и рецидиви тих злочина. И ја бих желео да на то скренем пажњу и представницима медија и јавности Русије, на крају крајева, наших организација за заштиту људских права. Мора бити спроведена пажљива истрага, злочинци безусловно морају бити пронађени и кажњени.

Сви ми треба да добијемо управо тај резултат, јер уколико не буде тога, још једном понављам, тада ће бити могући рецидиви понављања таквог кошмара и ужаса који смо видели у Одеси, тада ће бити створени повољни услови за пројаву тероризма. Но, ми чинимо све да се на територији Русије не догоди ништа слично.

Велико хвала. Све најбоље.

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин одговара на питања новинара о посети Кини

* Обавезна поља