Vanredno-stanje-poplave-SrbijaБЕОГРАД – Премијер Александар Вучић рекао је на координационом састанку међународних донатора, одржаном у Палати Србије у Београду, да у овом тренутку није могуће сагледати размере штете од поплава којима је угрожено више 1.600.00 људи, али да она сигурно прелази 0,64 одсто БДП-а, што је 175 милиона евра, иначе праг ЕУ за помоћ из њеног Фонда солидарности.

На састанку, који је отворен минутом ћутања, Вучић је рекао да су поплаве нанеле велике штете, посебно енергетском и пољопривредном сектору, и да ће земљи бити потребна међународна помоћ у привредном опоравку. „Наша несрећа је толико велика да то свако добро види”, казао је, додајући да нам је – уколико желимо привредни опоравак у наредним годинама – неопходна помоћ међународне заједнице на сваки могући начин.

Вучић је навео да је поплављено 75.000 до 83.000 хектара пољопривредних површина. „То ће се одразити на блажи раст или пад пољопривредне и целокупне производње”, напоменуо је премијер.

Због штете у елекстроенергетском систему, Србија свакодневно купује струју за пола милиона до милион евра, додао је он.

Рекао је, затим, да ће у наредних 10 дана формалноправно и суштински бити припремљена обнова подручја угрожених поплавама и да ће се у обнову кренути што је пре могуће.

Захваливши свима који су помогли, Вучић је поручио да ће Србија то знати да цени и поштује, али да ће знати и да врати уколико то буде потребно.

Састанку са међународним донаторима присуствовали су представници амбасада земаља Европе, САД, Азије, као и делегације ЕУ, Савета Европе, УН, ОЕБС-а и више инвестиционих банака.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да је Србија већ почела припреме да аплицира за новац из расположивих фондова и објаснила да је намера владе да у складу са међународним обавезама задржимо, осмислимо и оснажимо постојеће механизме за координацију међународне помоћи, помињући као новине у том смислу централизовану процену штете и израду јединственог плана с назначеним приоритетима. Канцеларија за европске интеграције прави прелиминарни пресек међународне помоћи и већ је почела припреме да се пријави за новац из расположивих фондова.

Она је рекла да ће план за санацију бити сачињен тако да новац буде усмерен ка приоритетима.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт изјавио је на делу састанка отвореном за јавност да ће Србија добити знатна средства из Фонда солидарности ЕУ, чији ће тачан износ бити познат након што се изврши процена штете, као и из претприступне помоћи, а да ће јој земље чланице ЕУ помоћи и билатерално. Србија може, према његовим речима, одмах да рачуна на помоћ од ЕУ од 30 милиона за најхитније потребе у отклањању последица поплава. ЕУ ће обезбедити Србији и краткорочна средства за обнову кућа и инфраструктуре, по приоритетима које одреди Влада Србије.

„Из ЕУ ће доћи 200 стручњака који ће помагати Влади Србије у контроли санације штете и трошења новца за те намене”, казао је Давенпорт и најавио за суботу посету комесара Јоханеса Хана.

———————————————-

Јоксимовић: Влада једини координатор обнове

Министарка Јадранка Јоксимовић изјавила је после састанка да су представници међународне заједнице потврдили спремност да помогну Србији у тешким тренуцима.

Она је, на конференцији за новинаре, рекла да се Влада Србије обавезала да буде једини координатор планирања обнове и распоређивања средстава за то и истакла да је постигнут договор да се организује међународна донаторска конференција.

———————————————-

Давенпорт: Могуће додатно финансирање из Фонда солидарности ЕУ

Мајкл Давенпорт је подсетио на помоћ ЕУ која је упућена врло брзо након позива Владе Србије, у виду тимова и опреме за испумпавање воде и хуманитарне помоћи.

У првој фази обезбедићемо помоћ из ИПА, рекао је Давенпорт и додао да је могуће додатно финансирање из Фонда солидарности ЕУ, али то зависи од процене штете у наредним недељама.

———————————————-

У стану руске амбасаде смештена породица из Обреновца

Амбасадор Александар Чепурин је подсетио да је Русија једна од првих земаља која је Србији притекла у помоћ, пославши у првом налету временске непогоде тим од 76 спасилаца. Из Русије је, према његовим речима, послато и 106 тона хуманитарне помоћи и опреме за спасавање угрожених и за санирање штете, као и прехрамбених производа и лекова. Запослени у Амбасади Русије одрекли су се, како је рекао, једнодневне зараде, а у стану који је био слободан у згради амбасаде смештена је породица из Обреновца.

———————————————-

Кирби: Помоћи ћемо да људи стану на своје ноге

Амерички амбасадор Мајкл Кирби каже да се у целој трагедији ради пре свега о људима и да су се на координационом донаторском састанку окупили пријатељи Србије.

Он је рекао да ће се Влади Србије помоћи у првој фази помоћи и спасавања, потом у дефинисању средњорочних мера како би људи стали на своје ноге, као и у дугорочним мерама како би се људима вратило достојанство.

———————————————-

Вилхелм: Меркелова разговара са Вучићем о помоћи

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм је најавио је да ће немачка канцеларка Ангела Меркел данас телефоном разговарати с премијером Вучићем о томе шта Немачка може да уради наредних месеци како би помогла Србији.

Рекавши рекао да ће се Немачка као највећи билатерални донатор Србије у том смислу понашати и овој ситуацији, пренео је да је до сада прикупљена и хуманитарна помоћ у вредности од милион евра. Он је  подсетио да је његова земља реаговала брзо упутивши тим од 35 експерата који су ангажовани у Костолцу.

———————————————-

Манцо: Италијанске компаније прикупиле 400.000 евра

Италијански амбасадор Ђузепе Манцо је рекао да су италијанске компаније које послују у Србији прикупиле 400.000 евра у новцу, Италија је определила 200.000 евра, а учиниће све да као следећи председавајући ЕУ од јула питање Србије држи високо на листи приоритета.

———————————————-

На Коридору 10 штета већа од 10 милиона евра

Највећа је штета у финансијском смислу на Коридору 10, код Димитровграда, где је процењена штета од десет и више милиона евра, изјавио је премијер Вучић.

Он је, такође, рекао да Србију очекује озбиљна поправка пруге Београд–Бар, да је укупно оштећено више од 50 јавних објеката, највише школа, и да је оштећено више од 300 пословних објеката.

———————————————-

Вучић за Скај њуз: Штета је око милијарду евра

Лондон – Српски премијер Александар Вучић је, у директном укључењу за британски Скај њуз, позвао Европу и свет да помогну Србији да превазиђе највећу поплавну катастрофу и додао да би се усудио да каже да ће штета бити око милијарду евра.

Реч је о највећој катастрофи која је Србију погодила икада, рекао је Вучић и додао да је, нажалост, изгубљено и много живота. Навео је да је реч о 27 жртава, али да страхује да тај број није коначан изразивши наду да ће до краја седмице моћи да извести јавност о броју жртава. „Сада, наравно, процењујемо штету и разговараћемо са партнерима из ЕУ и са свима осталима који могу да нам помогну. Веома сам вам захвалан што сте ме позвали у програм и искористићу ову прилику да позовем све људе из Европе и света да нам се нађу у овој несрећи на начин на који могу”, поручио је српски премијер.

Он је подсетио да је до сада разговарано са европским комесарима Кристалином Георгијевом и Јоханесом Ханом, као и да је констатовано да се Србија квалификовала за средства из Фонда солидарности ЕУ. „А ми ћемо имати, усудио бих се да кажем, око милијарду евра штете тако да ћемо добити новац из тог фонда. Мораћемо да нађемо и сопственог новца за поправке и обнове, али молим све људе у свету да нам помогну на било који начин – лековима и хуманитарном помоћи”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће и Србија организовати акције, добротворне скупове и донације, истакавши да су се британски политичари увек до сада одазивали таквим позивима. „На пример леди Кетрин Ештон је увек помагала Србији као и шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Надамо се да ћемо сакупити још средстава јер морамо да пребродимо ову катастрофу”, рекао је српски премијер.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић процењује штету на милијарду евра

* Обавезна поља