Прямая линия с Владимиром Путиным„Директна линија“ председника Русије Владимира Путина је трајала 3 сата и 55 минута

Шеф државе је за то време успео да одговори на 81 питање, од којих се 35 односило на Крим и Украјину.

У току „Директне линије“ су била 4 укључења из руских региона и још једно из Берлина. 4 питања су поставили становници Севастопоља. И бивши сарадник америчке обавештајне службе Едвард Сноуден се путем видео везе обратио председнику.

Од 2001. године, у току својих „Директних линија“ Путин је одговорио на више од 800 питања.

15.00 – Наша позиција око Крима је апсолутно отворена, поштена и јасна

Председник РФ Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ објаснио зашто се обратио европском народу, а не владама пре потписивања договора о уласку Крима у састав Русије.

„Наша позиција је апсолутно отворена и поштена, јасна. Зато је лакше пренети ту позицију до обичних грађана европских земаља, него до неких руководилаца“, рекао је Путин.

Влада било које земље, ма каква била, мора да води рачуна о интересима народа, рекао је председник. Он је додао, да се људи у неким земљама плаше сталног прислушкивања са стране обавештајних служби и због тога шапућу.

14.45 – Ако Кијев не плати дугове за гас за месец дана, прећи ћемо на плаћање унапред

Русија ће прећи на систем авансног плаћања гаса с Украјином за месец дана, ако Кијев не почне да уплаћује, рекао је данас Путин.

„Спремни смо да још да чекамо и чекаћемо месец дана. Ако за тај месец не буде никаквих уплата, ми ћемо, у складу са уговором, прећи на плаћање унапред“, казао је Путин током директног телевизијског обраћања.

14.10 – Русија није окренута ка самоизолацији

Русија неће инсистирати на чланству у низу међународних структура, укључујући и ПС СЕ, али нема намеру ни да се бави самоизолацијом и организовати демарше, истакао је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Свет се развија интензивно и ако неко жели да га направи са једним тежиштем, да изгради све организације у складу са својим интересима – то ће бити тешко изводљиво“, рекао је Путин. Русија се често среће са неразумевањем у међународним организацијама, али се неће бавити самоизолацијом, истакао је он.

14.00 – Разједињена Европа неће бити интересантан играч, треба направити Европу од Лисабона до Владивостока

Разједињена Европа неће имати никакав утицај на светски развој и неће бити интересантан играч, изјавио је председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Специфичности Русије се не разликују кардинално, дубоко од европских вредности. Ми смо сви људи исте цивилизације. Да, ми смо сви различити, имамо своје специфичности, али су истинске људске вредности исте. И мени се чини да је потребно безусловно тежити ка томе да се направи Европа од Лисабона до Владивостока“, рекао је Путин.

13.45 – Нова прва дама када стара нађе мужа

Када су Путина питали када ће Русија добити нову прву даму он је рекао: „Морам прво да се постарам да моја бивша жена нађе мужа, па ћу онда о себи да бринем“.

13.40 – Тешко је причати са ЕУ, јер се плаше да их Американци прислушкују

На питање о однсосу са ЕУ Путин је рекао: „Тешко је разговарати са људима који шапућу у својим домовима, плашећи се да их Американци слушају“.

13.25 – Путин одговорио Сноудену: У Русији се обавештајне службе налазе под строгом контролом државе и друштва

Данас је, у току „Директне линије“, бивши агент НБА Едвард Сноуден путем видео везе упутио питање председнику РФ Владимиру Путину о томе да ли се Русија бави прикупљањем личних информација грађана и сматра ли председник да је тотална контрола обавештајних служби оправдана.

„У Русији се обавештајне службе налазе под строгом контролом државе и друштва. Руске обавештајне службе користе средства за прислушкивање и праћење само уз одобрење суда, строго по закону и зато и се то не ради масовно“, рекао је Путин.

13.20 – Косово је једно, а Крим друго, то нема логике – поверење изгубљено када су западне снаге убиле Гадафија

Путин је прокоментарисао и да нема смисла да се ситуација на Криму гледа на један начин, а оно што се дешавало на Косову другачије.

– Поверење је изгубљено. Југославија, Косово, Ирак, Либија. Америка се понаша како год пожели. Али Русија? Ми нисмо такви – рекао је Путин.

Он је поново причао о двоструким стандардима.

– Косово је пример. То је тако очигледан пример за некога ко није укључен у потику. Они су све обрнули, нема ту логике. Обични људи виде тај лажни приступ – рекао је Путин и додао да има пуно лажи у глобалној политици.

Он је додао да је то поверење прекинуто у Либији, када је Русија подржала западне снаге, да би онда они „убили Гадафија“.

13.18 – За испоруку гаса Европи одговара „Гаспром“, а за транзит Кијев

Председник РФ Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ изјавио да се нада да ће сва питања везана за транзит гаса преко Украјине бити успешно решена.

Руска компанија „Гаспром“ сноси одговорност за испоруку гаса Европи, а за транзит је одговоран Кијев, рекао је председник.

„Овде постоји само један проблем – транзитери, и најопаснији елеменат – транзит преко Украјине. Надам се да ћемо све довести до одговарајућег нивоа, имајући у виду актуелни и потписани уговор“, рекао је Путин.

13.15 – Не бојим се активности НАТО-а

У току „Директне линије“ 17. априла, питање председнику РФ Владимиру Путину је поставио и генерални директор међународне информационе агенције „Русија данас“ Дмитриј Кисељов. Он је изразио забринутост по поводу активности НАТО.

Путин је рако да се он не боји.

„Ми морамо трезвено да процењујемо ситуацију. Када се структура војног блока креће ка нашим границама, онда то изазива питања и приморава на адекватан одговор“, објаснио је шеф државе.

12.52 – Наравно да су одреди за самоодбрану имали подршку руских војних лица

На питање о томе ко су људи у униформама без ознака на Криму, Путин је рекао да су у питању припадници „локалних одреда за самоодбрану“, али је признао и да су они имали подршку руске стране.

„Руске трупе су биле на Криму пре референдума, јер је било неопходно да се омогући грађанима да сами донесу одлуке о региону. Наравно да су одреди за самоодбрану имали подршку руских војних лица. Они су деловали адекватно, као што сам већ рекао, веома одлучно и професионално“, рекао је Путин.

Ипак, руски председник је рекао да то не значи да је Крим преузет силом, већ само да су на „адекватан начин, помоћу специјалних снага створени услови да становници Крима донесу одлуке“.

12.51 – Не треба нам Аљаска, имамо довољно хладне земље

Кључна тема прва два сата Путиновог разговора са грађанима била је ситуација у Украјини, а затим су почела да пристижу и питања везана за друге теме.

Атмосферу у студију је прилично опустило питање о Путиновом ставу према Аљасци, а жена по имену Лариса га је упитала да ли би Русија могла да ускоро поврати ту територију.

 „Лариса, шта ће нам Аљаска? Имамо довољно хладне земље. Не, немамо планове око враћања Аљаске, једном смо је продали, не треба нам опет“, рекао је Путин, после чега се у студио проломио смех.

Убрзо је разговор повратио озбиљнији тон, а тема је била „експанзионистичка политика НАТО-а“.

„Нема страха. Ни ја се не плашим, нити би било ко други требало да се плаши НАТО експанзионизма“, рекао је Путин.

Руски председник је оценио и да је одбрамбени рактени систем НАТО у ствари представља офанзивни систем о ком САД одбија да преговара.

12.40 – Надам се да нећу морати да шаљем војску у Украјину

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас у Москви да се нада да неће морати да искористи своје право да пошаље руску војску у Украјину.

„Веома се надам да нећу бити приморан да искористим ово право“, рекао је Путин, подсећајући да је 1. марта добио дозволу Горњег дома дома парламента да пошаље трупе на украјинску територију.

12.35 – Немогуће је изабрати председника Украјине без промене Устава

Нови председник Украјине се не може изабрати без измена Устава, јер у складу са постојећим Уставом, земља има актуелног, правоснажног председника Виктора Јануковича, изјавио је данас руски лидер Владимир Путин у току „Директне линије“.

Путин је, такође, истакао да Москва не може признати резултате предстојећих избора, ако председничку кампању буду пратили напади на кандидате, као што се сада дешава.

12.20 – Потребно је да Молдавија и Украјина прекину блокаду Придњестровља

Потребно је да Молдавија и Украјина прекину блокаду, чије негативне последице утичу на људе, изјавио је данас у току „Директне линије“ председник РФ Владимир Путин.

„На крају крајева, потребно је да се дозволи тим људима да сами решавају о својој судбини. То ће бити тема преговора са свим партнерима и ми ћемо ослањати првенствено на људе који живе у Придњестровљу. А то није ништа друго него манифестација демократије“, рекао је Путин, одговарајући на питање о перспективи признања Придњестровске републике.

12.00 – Руски председник Владимир Путин каже да ће Русија убрзати процес преласка банкарског система Крима на рубљу, у оквиру настојања да у потпуности интегрише полуострво које је прошлог месеца примљено у састав Руске Федерације.

11.55 – Тимошенкова доживела нервни слом када се окренула против свог народа

Тимошенкова је доживела емотивни нервни слом када се окренула против свог народа. Али ја њу знам, ми смо некада сарађивали и имали смо добре односе са њом.

11:50 – Почетак преговора у Женеви важан, бесмислене тврдње о војном учешћу Русије у догађајима на истоку Украјине

Председник Русије Владимир Путин данас је у Москви одбацио као бесмислене све тврдње о војном учешћу Русије у догађајима на истоку Украјине и истовремено оценио да је почетак преговора о Украјини у Женеви веома важан, како би се заједнички размислило о излазу из постојеће ситуације. Он је изразио наду да ће учесници преговора схватити у какву „пропаст срљају власти у Кијеву и за собом вуку земљу“, рекао је Путин одговарајући на питања грађана у телевизијском обраћању. У Женеви се данас одржава састанак званичника Украјине, САД, ЕУ и Русије посвећен украјинској кризи.

11.45 – Кина и Русија ће значајно утицати на свет, чини ми се да је блоковски систем већ изумро

„Руско-кинески односи ће бити врло важан фактор у светској политици и битно ће утицати на савремену архитектуру међународних односа“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

Председник је истовремено рекао да Русија не планира да прави војно-политички савез са Кином. „Чини ми се да је блоковски систем света већ изумро“, рекао је Путин.

11.30 – Погледајте шта су Југославији урадили, то желе и нама да ураде

Председник Русије је између осталог помињао и распад Југославије.

– Погледајте шта су урадили Југославији, исецкали су је и мислим да то неки људи желе нама да ураде. Ако погледате шта се дешава, добићете одговор на питање ко то жели да уради – рекао је Путин одговарајући на питање новинара о дешавању у Укајини и на Криму.

Он није хтео да наведе на кога тачно мисли.

Путин је додао да Украјинска влада треба да преговара, а не да шаље тенкове како би решила проблеме.

– Сви људи на истоку Украјине су локални становници, и они су сада скинули маске. То је њихов дом, и немају где да оду – рекао је Путин.

11.20 – Кијев гура Украјину у амбис тако што уместо преговора на „локално становништво шаљу тенкове и авионе“

Председник Русије Владимир Путин рекао је да власти у Украјини гурају земљу у амбис тако што уместо преговора на „локално становништво шаљу тенкове и авионе“.

Руски председник је у редовном телевизијском одговарању на питања грађања одбацио као бесмислене тврдње да се на истоку Украјине налазе руске трупе.

„Људи тамо су локално становништво, а главни доказ је за то што су буквално скинули маске. Власти би требало да са њима разговарају како би решили проблеме, а не да шаљу тенкове“, рекао је Путин.

Руски председник је поновио да су људи у униформама без ознака на Криму припадници „локалних одреда за самоодбрану“.

11.08 – Јанукович је обављао своју дужност како је могао

„Виктор Јанукович је више пута разматрао могућност примене силе за време протеста у Кијеву, али, према његовим речима „рука се није подигла да потпише такву наредбу против свог народа“, рекао је данас председник РФ Владимир Путин у току прес-конференције „Директна линија“.

 Говорећи о Виктору Јануковичу, Путин је изјавио да је „он испуњавао своју дужност како је било могуће и неопходно“.

„Тешко ми је да говорим о судбини Јануковича. Мислим да он нема политичку будућност“, рекао је руски председник.

11.05 – Народ Украјине треба да поштује избор Крима

„Референдум у Криму се није раније припремао, није било никакве припреме, али је урађено све како би се обезбедило слободно изражавање воље народа“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Народ Украјине треба да поштује избор Крима“, истакао је председник.

10.54 – Путин: Русија никада није планирала анексију Крима

„Русија никада није планирала никакве анексије, никакве војне акције на Криму, никада. Али, ми смо, такође, увек мислили и увек се надали да ће наши људи, Руси, рускофони становници Украјине живети у комфорним условима и комфорној ситуацији, да их нико неће угњетавати“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

Путин је, такође, назвао „глупошћу“ изјаве да се на истоку Украјине, наводно, налазе јединице руске армије и инструктори из РФ.

Два милиона питања упућена председнику Русиjе Владимиру Путину

MOСKВA – Већ два милиона питања упућена су председнику Русиjе Владимиру Путину коjи ће у подне по московском времену, у 10 сати у Србиjи, одржати годишњу телевизиjску сесиjу на коjоj ће одговарати на питања грађана.

У фокусу пажње, према представнику Kремља Дмитриjу Пескову, биће Kрим, Украjина као и по традициjи домаћа друштвена питања.

Oво ће бити 12. пут да Путин преко телевизиjе одговара на питања руских грађана. Сваки пут, он jе говорио све дуже и дуже, а прошле године наjдуже – четири сата и 48 минута. Извори у Kремљу нису могли да предвиде колико ће траjати данашње обраћање руског председника.

Дужина програма зависи од председника, од тога колико активно питања буду упућивана, а извесно jе само да ће то траjати неколико сати, рекао jе Песков, а пренела руска агенциjа Итар-Tас с.

Према његовим речима, ове године многи грађани коjи су звали, изразили су подршку шефу државе поводом ситуациjе на Kриму и Украjини. Нисам добио ниjедан протест, ниjедно неслагање (с Путиновим ставовима), рекао jе Песков и истакао да jе он лично погледао десетине хиљада питања упућених председнику.

„Народ каже – хвала ти за Kрим! Mноги су питали како могу да помогну, изразили своjу намеру да даjу новчани прилог за изградњу моста у заливу Kерче (веза са Kримом). И таj ентузиjазам манифестован jе у броjним апелима коjа могу само да приjаjу“, рекао jе Песков.

У сваком случаjу, наставио jе он, велики броj питања се односи на домаће прилике, свакодневни живот у земљи, с тим да ће грађани моћи директно да се пожале председнику.

Песков jе истакао да се Путин добро припремио за данашњи сусрет са грађанима преко телевизиjе, да jе гледао извештаjе министара, освежио статистичке податке, и прошао кроз сва питања.

Oн jе традиционално жељан да осети пулс земље, додао jе Песков.

Oве године, грађани ће моћи Путину да се обрате телефонским позивом, смс поруком и имеjлом, као и преко видеа. Tакође, овог пута ће и становници два нова ентитета, Kрима и Севастопоља, моћи да постављаjу питања и за њих jе отворен посебан телефонски броj на коjи ће моћи бесплатно да зову.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин одговарао на питања (видео)

* Обавезна поља