euleks-i-lisice-foto-05-beta-armi_fЛЕПОСАВИЋ – Општине Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан због неразумљивих привођења, све учесталијих аутоматских одређивања притвора која изазивају велико узнемирење грађана на северу Косова и Метохије отказале су сарадњу Еулекс полицији и прогласили их за непожељне на својим територијама.

Те локалне заједнице наглашавају да последња акција у којој је њихов суграђанин практично киднапован када је кренуо на радно место, као и сада већ учестала пракса аутоматског одређивања притвора до 30 дана свима које Еулекс полиција приведе, налаже да саслушају захтеве и глас народа и да откажу сарадњу Еулекс полицији и прогласимо их за непожељне на својим територијама.

У саопштењу се наглашава да на северу Косова и Метохије „више нема адвоката који могу да нас бране јер су поступци ове мисије довели до тога да су мимо свих стандарда, чак и адвокати постали мета, а они који су још слободни не могу да испрате све поступке“.

Ускоро ће, како се додаје, вероватно поставити и питање капацитета притворске јединице у Косовској Митровици уколико се оваква пракса настави, а сваки грађанин биће потенцијални сведок, чији ће статус бити промењен у осумњичени оног момента када га полиција Еулекс киднапује.

Са хапшењима треба престати док се не створе услови за спровођење владавине права, односно док се не завриши интерграција српских судија, каже се у саопштењу.

Градоначелници, председници скупштина, председници привремених органа општина Косовска Митровица, Лепосавић Зубин Поток и Звечан, Начелник косовско-митровачког округа, Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина у саопштењу наводе да не желе да буду учесници таквог система вредности.

Такође указују да не желе да учествују у нејасној владавини закона, супротно вољи народа чији су део док се у центрима моћи доносе одлуке којима се између осталог одлучује и колико ће бити слободни, за шта осумњичени, без права на одбрану са слободе, па чак и када ће се дозволити посете министру Александру Вулину.

„Увек смо подржавали спровођење владавине права, били подршка сваком смисленом процесу који се тиче побољшању стандарда и живота нашег народа, али никада нећемо подржати и прихватити оно што нема смисла, што угрожава права наших грађана и изазива опште узнемирење и тензије“, истиче се у саопштењу.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Еулекс полиција непожељна на северу Космета

* Обавезна поља