Putin-pretiМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин послао је писмо лидерима земаља Европе које купују руски гас, поводом ситуације у Украјини.

„Писмо садржи детаљне описе критичне ситуације која се развила услед растућег дуга Украјине, као и могуће последице за транзит гаса ка Европи“, преноси Итар-Тасс, цитирајући добро обавештени извор.

Руски највећи купац је Немачка која увози 25 милијарди кубика годишње од Гаспрома, односно трећину потребне енергије. Италија је следећи велики увозник, а Бугарска би могла бити на највећем губитку, јер 90 посто гаса набавља од Русије, а већина пролази кроз Украјину.

Литванија, Естонија, Финска и Летонија сав гас увози из Русије, али он не иде преко Украјине.

„У писму је исказана огромна забринутост због тренутне ситауције“, навео је Дмитриј Песков.

Укупна задуженост Украјине према Русији износи 16,6 милијарди долара, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев на саветовању код председника Русије.

„Три милијарде долара је дуг Украјине по основу недавног зајма, задуженост за гас је 2,2 милијарде долара и оно што ми видимо као неостварен профит Русије износи 11,4 милијарди долара, што је укупно 16,6 милијарди долара“, прецизирао је Медведев.


Извор: Итар-тасс

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин писмено упозорио купце гаса

* Обавезна поља