putin-merkel-porosenkoМОСКВА — Руски председник Владимир Путин разговарао телефоном са украјинским председником Петром Порошенком о кризи у Украјини, саопштио Путинов секретар Дмитриј Песков.

„Председник Украјине информисао је Владимира Путина о његовом плану за решавање ситуације на југоистоку Украјине“, рекао је Песков а преноси Итар-тасс.

РИА Новости пренела је изјаву вршиоца дужности шефа украјинске дипломатије Андреја Дешчице да Украјина очекује реакцију Москве на план о решавању кризе који је изнео Порошенко.

План, како наводи та агенција, подразумева да Русија призна резултате председничких избора у Украјини, да устаници прекину ватру и да се успоставе хуманитарни коридори за цивилно становништво, а, такође, да се у региону слободно користи руски језик, да буду одржани ванредни избори и проглашена амнестија за учеснике протеста осим за оне који нису „руке упрљале крвљу“.

Порошенко је инаугурисан прошле суботе после ванредних председничких избора одржаних 25. маја.

Песков је рекао и да је Порошенко честитао Путину национални празник – Дан Русије, установљен поводом усвајања историјске декларације о суверенитету пре 24 године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Порошенко разговарали телефоном

* Обавезна поља