vucic-nemackaБЕРЛИН – Премијер Владе Србије Александар Вучић, на крају дводневне посете Берлину, истакао је да није било никаквих нових услова Немачке.

– Апсолутно ниједан нови услов, осим да марљиво радимо на економским реформама. Изнео сам комплетан план и програм канцеларки Меркел. Да поштујемо обавезе које смо преузели, да наставимо разговоре са Приштином, али то су ствари које су се пордазумевале – објаснио је он у изјави новинарима у Берлину.

Вучић је подвукао да не постоје никакви услови нити је о условима било речи.

– Ако ме питате за садржину разговора да пронађем једну синтагму, рекао бих: Неочекивано добро – резимирао је Вучић кратко посету Берлину током које се састао и са шефом дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером и немачким привредницима.

Вучић: Једна немачка компанија најавила 3.000 радних места

БЕРЛИН – Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је данас, након разговора са немачким привредницима у Берлину, да је једна велика компанија најавила отварање више од 3.000 нових радних места у Србији до 2016. године.

„Они већ раде у Србији и за то им је потребна подршка Владе Србије. То је за нас велика ствар”, нагласио је Вучић у изјави новинарима, по завршетку састанка са представницима немачких компанија у организацији Одбора немачке привреде за исток.

Вучић је указао да ће се са неким људима, који су данас учествовали на састанку, срести већ у понедељак у Београду.

Он је казао да су привредници указали на проблеме са којима су се суочавали раније и данас, додајући да су неки проблеми већ решени, а да ће неки бити решени у данима и недељама пред нама.

„Имамо нешто озбиљније проблеме у фармацеутској индустрији и ту нам предстоје тешки разговори са представницима неких од наших институција”, констатовао је Вучић.

Он је казао да су саговорници имали прилику да виде једну велику добру вољу са српске стране и једно најконкретније, а не уопштено, решавање проблема, што их је изненадило и што им се допало.

Такође је казао да је, на састанку којем су присуствовали представници најмоћнијих немачких компаније, дат предлог да се нешто слично организује у Баварској, Минхену и Баден-Виртенбергу, Штутгарту, због њихових веома снажних асоцијација произвођача.

„Ако нам овај састанак да само овај резултат за неколико хиљада запослених то је велики успех и веома сам срећан због тога. Драго ми је што су ти људи углавном говорили позитивно о Србији, а тамо где смо имали проблеме као што је био случај са Континенталом, то смо највећим делом решили, а остатак ће бити решен у наредних неколико недеља”, рекао је Вучић.

Очекујемо њихово повећање инвестиција у наредном периоду, додао је он.

„Видео сам велику заинтересованост, а и политички сигнали после сусрета са канцеларком Ангелом Меркел су такви”, објаснио је Вучић.

Он је подсетио да је Меркелова јуче помињала неке од немачких компанија које желе да инвестирају у Сбрији, а које су се данас појавиле, између осталих, Ербус.

„Мислим да смо имали веома плодотворан и успешан састанак”, констатовао је Вучић.

Он је рекао да је поносан на то како је Србија примљена у Берлину и да је веома захвалан Меркеловој на томе какву пажњу је показала према нашој земљи, какав је однос имала и према проблемима са којима се суочавамо.

Исто тако зразио је захвалност шефу немачке дипломатије Франку Валтеру Штајмајеру што, како је казао, добро разуме специфичности српске позиције у савременом свету, као и Одбору немачке привреде за исток и привредницима који показују жељу за улагањем и инвестирањем у Србију.

„Од Немачке можемо само да добијемо. Немамо шта да изгубимо и желим да Србија буде што ближа Немачкој и што боља и привлачнија дестинација за ту земљу”, нагласио је премијер.

Надам се да ћемо паметном полтиком, озбиљним радом и трудом успети да привучемо још више немачке пажње, подршке. Надам се да ће и наши људи у Србији добро разумети, додао је он.

Директор Одбора немачке привреде за исток Рајнер Линднер казао је да је информисао премијера да су немачки привредници прикупили 1,1 милион евра помоћи за жртве поплава.

Такође је информисао Вучића да ће, као је навео, немачки бизнис повећати активности у Србији, како у смислу инвестиција, тако и радних места.

Он је указао да је разговарано и о медицинској помоћи Србији и жртвама поплава, рекавши да би и око тога могла да се ангажује немачке привреда.

Линднер је најавио да ће у септембру или октобру у Србији бити одржан наставак састанка са немачким привредницима.

„Доћићемо и довести више пројеката и надам се инвестиција. Имаћемо у септембру и регионални бизнис форум у Црној Гори, где ће бити позване све земље западног Балкана”, рекао је он додајући да су битне и прекограничне инвестиције.

Премијер је казао да ће Србија бити домаћин најављеног скупа за немачке бизнисмене где ће сви чланови владе морати бити присутни и морати покажу гостопримство за инвестиције, јер немамо важнији посао од тога.

Такође је указао да је са канцеларком Меркел разговарао о томе да желимо ближе односе у региону, да се уклоне гранична чекања од два или три дана за камионе.

„Желимо да пронађемо још боља решења за функционисање тржишне економије, без заустављања и Србија ће понудити конкретно предлоге. То је наишло на одличан пријем код Меркелове. То ће знацицти још снажније и јаче регионално приближавање не само у политичком, већ и економском смислу. Србија је за то отворена и спремна да предложи нове идеје по том питању”, најавио је он.

Вучић је састанком са привредницима завршио посету Немачкој.

Добри трговински односи Србије и Немачке

Председник Владе Србије Александар Вучић наставио је посету Берлину састанком са немачким привредницима. Премијер је представио мере које планира Влада у наредном периоду у циљу побољшања пословног амбијента.

Вучић је рекао да намерава да пренесе шта ће бити урађено у блиској будућности, како би се успоставила одржива економија после катастрофалних поплава и створио повољан пословни амбијент.

Вучић је на почетку радног доручка, у организацији Одбора немачке привреде за исток, рекао и да Србија до сада није била веома успешна у стварању повољног пословног амбијента, наводећи да ће у наредном периоду бити усвојено више битних закона, преноси Танјуг.

Тако је рекао да ће за 10 до 20 дана у скупштини бити усвојен нови закон о раду, за који је објаснио да је најбољи у региону.

Исто тако, у плану је усвајање закона о стечају, грађевинским дозволама и другим областима битним за привлачење инвестиција.

Србија ће, како је нагласио, усвојити модерне законе.

Вучић је пренео да је битно предузети и нешто у области фискалне консолидације.

На крају је рекао да жели да чује од привредника из Немачке које су препреке на које су наишли и искуства у пословању у Србији, како би се покушали решавати ти проблеми чиме би се привукли нови инвеститори из ове земље.

Немачка привреда може да помогне Србији

Директор Одбора немачке привреде за исток Раинер Линднер је похвалио посвећеност српског премијера да учини земљу привлачнијом за инвестиције, посебно након што је Србија била погођена поплавама, и када је 1,5 милиона људи погођено штетом ове непогоде.

Овај састанак, како је нагласио, треба да буде посвећен и томе како немачка привреда може да помогне и у овом контексту.

Према његовим речима састанку присуствују представници великих компанија које су већ присутне или желе да дођу у Србију.

Линднер је рекао да две земље имају добре трговинске односе, и да је висина инвестиција добар сигнал да немачка привреда подржава пут Србије у ЕУ.

Истовремено је изразио наду да ће Србија брзо напредовати ка ЕУ, додајући да је охрабрујућа недавна порука немачке канцеларке Ангеле Меркел која је рекла да све земље западног Балкана имају европску перспективу.

Србија је, како је констатовао Линднер, на том путу на првом месту.

Вучић са привредницима

Председник владе Србије Александар Вучић данас је посету Берлину наставио разговорима са привредницима и представницима Одбора немачке привреде за исток.

Директор Одбора Рајнер Линднер истакао је у поздравној речи да представници немачког бизниса желе не само да се обавесте о могућностима пословног ангажмана у Србији, већ и о томе како могу да помогну Србији у сузбијању последица тешких поплава.

Одбор немачке привреде за исток је најстарија организација немачке привреде која посредује контакте између немачких фирми и предузећа у Источној и Југоисточној Европи.

Председник српске владе је немачким домаћинима рекао да Србија жели да обезбеди одрживи економски развој и обавестио их о корацима које је његова влада већ подузела или ће подузети да би се то постигло – од нових закона, преко фискалне консолидације до реформе јавних предузећа и јачања приватног сектора.

Вучић је, као и јуче у разговорима које је водио са савезном канцеларком Ангелом Меркел и шефом дипломатије Франком-Валтером Штајнмајером, позвао немачке привреднике да дођу у Србију и најавио да ће са српске стране бити учињено све да се они привуку и да што дуже у Србији и остану.

На скупу учестују представници двадесетак фирми, између осталог и великих компанија какве су Continental, Bayer AG, Bombardier Transportation, SAP i Airbus Group International.

Вучић разговором са привредницима завршава дводневну посету Берлину.

Вучић у Немачкој с привредницима

Београд — Председник Владе Србије Александар Вучић наставља данас посету Немачкој разговорима са немачким привредницима.

Вучић је синоћ најавио да ће разговарати са 15 до 16 највећих немачких компанија, од којих су неке већ у Србији и да је то прилика да им се објасни зашто је Србија најбоље место за инвестиције у региону и да ради на поправљању бизнис амбијента у свим сегментима.

Немачка је већ годинама, заједно са Италијом и Русијом један од најважнијих привредних партнера Србије.

У билатералној трговини са Немачком Србија је прошле године, како показују подаци Министарства иностраних послова Немачке, смањила трговински дефицит за 34,5 одсто на 383 милиона евра.

Србија је, прошле године, извезла у Немачку робу у вредности од 1,3 милијарди евра, што је повећање од 28,4 одсто. Истовремено је Србија увезла из Немачке робу у вредности од 1,7 милијарди евра, што је раст од 5,7 одсто.

Међутим, праву висину вредности српско-немачке трговине је већи пошто многе немачке фирме користе своје сестринске фирме у Србији за снабдевање такозваних трећих тржишта, што није обухваћено званичном статистиком. Најважније инвестиције из Немачке у Србији су, између осталог STADA, Metro, Frensenius, Bosh, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser.

Немачке директне инвестиције у Србију од 2000. достигле су вредност у висини од 1,743 милијарди евра.

Првог дана посете Берлину, Вучић се, састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и министром иностраних послова Франк-Валтером Штајнмајером.

Вучић је, након разговора са Меркеловом, подвукао да Србија жели још веће присуство Немачке на Балкану и у Србији.

„Наравно желимо и што више немачких фирми код нас“, рекао је премијер Србије и додао да је на Србији да убрзано ради на реформама, доношењу потребних закона.

Меркелова је указала да појачано ангажовање немачке привреде зависи колико је транспаратнно и добро законодавство у Србији, похваливши уједно реформске напоре српске владе.

Вучић је рекао да су на састанку причали и о отварању поглавља 35 и наставку дијалога између Београда и Приштине, реформама које предстоје, као и поплавама које су задесиле Србију. казао је да у Берлину имају разумевања за нашу позицију по питању Украјине и Русије.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић тврди да нема нових услова Немачке

* Обавезна поља