putin-1МОСКВА – Руски председник Владимир Путин изразио је наду да ће додатна помоћ породицама за рођење трећег детета повећати наталитет у земљи.

„Грађани добијају средства за треће дете у више од половине региона Русије. Надам се да ће то позитивно утицати на наталитет“- рекао је Путин на састанку с министром здравља Русије Вероником Скворцовом.

Министар здравља је истакла да се „у августу значајно смањена смртност од свих врста болести“. „Укупна смртност- за 4,6%, од болести крвних судова- преко 7%, у саобраћајним несрећама- за 15%, смртност новорођенчади- готово за 20%“- рекла је Скворцова.

По њеним речима, ти позитивни помаци довели су до тога да су, упркос тешком почетку године, за осам месеци текуће године већ постигнути циљни показатељи из акционог плана за децембар 2013.

Информативна служба Министарства рада и социјалне заштите саопштила је да је у Русији поново забележен природни прираштај становништва. У августу је наталитет био већи од морталитета за 23 хиљаде људи.

Како наводи агенција РИА Новости, наталитет у Русији за осам месеци 2013. године износио је 1,255 милиона људи, што је за 1,7 хиљада новорођенчади више него у истом периоду прошле године.

Пораст броја новорођенчади забележен је у 41 региону Русије. У више региона наталитет се повећао за више од три одсто, конкретно, у Татарстану, Хабаровском крају, Самарској, Уљановској и Новосибирској области, као и у Санкт Петербургу и на руском Далеком Истоку.

Раст наталитета у Русији траје непрекидно од 2005. године.

Та позитивна достигнућа резултат су побољшања социјално-економске ситуације, промене вредносних оријентира и активне демографске политике државе.

Број сталног становништва у Русији достигао је 143 милиона људи. У 2012. се тај број повећао за 314 хиљада.

Научници сматрају да је Русија успешно изашла из демографске јаме у коју је упала током либералних економских реформи и друштвених потреса 90-их година.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин поспешује наталитет

* Обавезна поља