putin-krimМОСКВА — Владимир Путин упозорио да и даље постоји могућност за извршење терористичких напада у Русији и покушаји да се пренесу са Северног Кавказа у друге регионе.

„Ситуација је и даље доста сложена, терористичка илегала, без обзира на озбиљне губитке, и даље има могућност за извршење терористичких аката против цивилног становништва“, рекао је председник Русије на заседању колегијума Федерална служба безбедности, наводећи као пример терористички напад у Волгограду крајем прошле године, пренео је Итар-тасс.

Према речима Путина, „екстремистичке, радикалне групације“ покушавају да активирају своје деловање не само на Северном Кавказу већ и да га пренесу у друге регионе Русије – Поволожје, Централну Русију, настоје да испровоцирају међунационалне и верске сукобе и воде агресивну пропаганду међу омладином.

Он је упозорио да се терористи при том користе најсавременија информациона средства и технологију, укључујући интернет и социјалне мреже.

Путин је такође изразио забринутост што поједини грађани Русије и Заједнице независних држава, које су, како је рекао, заврбовали терористи и радикали, данас учествују у борбеним дејствима у Авганистану, Сирији и другим крајевима света, „пролазећи тамо у суштини терористичку припрему и идеолошку обраду“.

Како је указао, може се претпоставити да они затим могу бити ангажовани и против Русије и против њених суседа у ЗНД и „ми треба за то да будемо спремни и да имамо читав арсенал превентивних мера“.

Према речима Путина, неопходна је ефикасна сарадња са партнерима из ЗНД, Организације договора о колективној безбедности, Шангајске организације за сарадњу и других организација, као и јачање и координација Националног антитерористичког комитета.

„Спречити да се у власт на Криму убаце радикали“

Путин је позвао данас Федералну службу безбедности да спречи да се у власт на Криму убаце радикали и лица са криминалном прошлошћу.

„Посебну пажњу молим да посветите формирању територијалних одреда ФСБ на Криму и Севастопољу. Пред њима ће измедју осталог бити задатак да спрече да се у структуре власти убаце лица са криминалном прошлошћу, представници разних радикалних и екстремних струја, оних који ће покушати да омету норалан развој Крима и Севастопоља“, рекао је Путин на заседању колегијума ФСБ.

Руски председник је такође апеловао да ФСБ активира рад на борби против прања незаконито остварних прихода и против корупције.

„Неопходно је не само разоткривати корупционашке схеме, већ и постављати препреке на путу оних који покушавају да легализују незаконито стечена средства, да их сакрију на рачуне у иностранству, уложе у непокретности и друге активе, па и ван граница Русије“, навео је Путин.

Он је такодје позвао да се активније искористе градјани који су спремни да помогну у том раду и поручио да је широка подршка друштва најважнији услов ефикасне борбе против корупције.

„Русија неће дозволити да НВО буду искоришћене у деструктивне сврхе, као у Украјини“

Русија неће дозволити да НВО на њеној територији буду искорићене у деструктивне сврхе, како се то десило у Украјини, изјавио руски председник.

„Треба јасно правити разлику између законите опозиционе друштвене активности која постоји у свакој демократској држави, и екстремизма који се гради на мржњи, распиривању међунационалне и социјалне нетрпељивости, негирању закона и устава“, изјавио је шеф Кремља на заседању колегијума Федералне службе безбедности.

Он је поставио задатак да се „направи разлика између цивилизованог опонирања власти и служења страним националним интересима на штету властите земље“, пренео је Итар-тасс.

Путин је истакао да руско законодавство ствара све услове за транспарентан, слободан рад невладиних, друштвених организација.

„Али ми никада нећемо дозволити да се оне користе за деструктивне сврхе“, поручио је он и додао да се „тако десило у Украјини када су у многоме баш преко канала НВО из иностранства финансиране националистичке, неонацистичке структуре, наоружани људи који су постали главна ударна сила државног, антиуставног преврата.“

У осврту на рад служби безбедности руски председник је рекао да је прошле године захваљујући напорима органа безбедности осујећен рад 46 кадровских сарадника специјалних служби страних држава и 258 агената.

Он је подсетио да је контраобавештајни рад традиционално најважниј правац рада ФСБ и истакао да контраобавештајне операције, у кључујући техничку компоненту морају постати ефикасније.

Путин је затражио од ФСБ да појачају заштиту националних информативних ресурса и линија везе, приметивши да „у савременом свету има доста оних који желе да прислушкују туђе тајне“.

Он је навео податак да је 2013. откривено и спречено преко девет милиона „намерног деловања“ на сајтове и информативне системе органа државне власти Русије.

Путин је такође посаветовао ФСБ да се одлучно ослободи свих оних који су се компромитовали.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Постоји опасност од терористичких напада

* Обавезна поља