nafta-postrojenje-1МОСКВА – Попусти у замену за лојалност. Док САД и ЕУ громогласно прете, “Газпром” тихо дејствује. Попуст адресиран Словачкој, срушио је све напоре Украјине да организује доставку гаса из Европе. Три дана уочи укидања старих преверенцијалних цена за гас за Украјину, Русија је продемонстрирала своје могућности да “купи” савезнике у Европи, отприлике онако како је раније “куповала” Кијев…

Вест да се словачка компанија Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) у петак договорила са «Газпромэкспортом» – кћерком предузећа ОАО «Газпром» – о снижењу цена за гас, прекрижило је све сабласне планове Кијева на спасење своје привреде од дефолта.

Уочи тога је Јуриј Продан, Министар за енергетику и угаљ Украјине, изјавио дословно следеће: “Морамо признати да је остало веома мало времена како би организовали доставку природног гаса из земаља ЕУ у Украјину. Уколико ми брзо не успемо решитити тај проблем, може се прогнозирати понављање “гасног рата” из 2009. године са истим таквим сценаријем и истим таквим последицама, чак укључујући и потпуно прекидање испорука гаса од стране Русије у правцу Запада”.

У плановима Јурија Продана кључни значај имала је Словачка, јер се само из те земље могу брзо и не превише скупо организовати такозване реверсне испоруке природног гаса из Европе. Очигледно да Кијев није могао ни претпоставити да у Европи постоје земље које могу своје економске интересе ставити изнад геополитичких интереса САД. Међутим, после саопштења агенције Dow Jones со са позивањем на извор из SPP о попустима за Словачку, постало је очигледно да постоји бар једна таква земља.

Детаље транскације не коментаришу ни «Газпромэкспорт», ни SPP. Стручњаци НСН верују да Украјина не може рачунати на помоћ Европе.

“Свеобухватни реверс би означио потпуно прекидање испорука гаса из Русије у ЕУ – изјавио је за НСН Руслан Танкајев, водећи стручњак Савеза нафтно-гасних индустријалаца Русије. – Међутим, ЕУ није у стању да функционише без руског гаса. Нема извора из кога би они могли добити толико гаса или других енергената. Једноставно, у свету не постоји такав извор. То што обећавају САД – обећавају управо политичари. Ни један озбиљан индустријалац неће обећати да ће компензовати руске испоруке гаса. Максимум на шта су САД способне и то у року од 2 године, то је испорука 20-30 милијарди кубних метара гаса за годину дана. А Русија, као што је познато, годишње извози 163 милијарде. Такав обим слободног гаса они једноставно немају” – убеђен је стручњак НСН.

“Уколико Украјина реализује претње да ће повећати цене за транзит – Русија ће цене за транзит пребацити на европске потрошаче. Пострадаће Европљани у које се Украјина тако много нада и које тако силно воли у последње време. Сходно томе, однос ЕУ према Украјини биће далеко од најбољег” – констатовао је водећи стручњак Савеза Нафтно-гасних индустријалаца Русије Руслан Танкајев.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Почетак енергетског рата

* Обавезна поља