potpis-putinМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин потписао је данас закон на основу којег је полуострво Крим поново постало део Русије.

Путин је похвалио прикључење Крима Русији, рекавши да је то изузетан догађај, након чега је у Кремљу потписао закон.

Раније данас, горњи дом руског парламента одобрио је прикључењу Крима Русији.

Савет федерације је једногласно усвојио одлуку о прикључењу Крима Русији, после референдума на полуострву у недељу, на којем је већина грађана гласала за отцепљење од Украјине и уједињење са Русијом.

Одлуку о анексији претходно је одобрио доњи дом парламента, а процес је окончан данас, када га је потписао и руски председник Владимир Путин.

Крим је био у саставу Русије од 18. века до 1954. године када га је тадашњи совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио Украјини.

И Руси и већина становника Крима, углавном руског порекла, сматрају да је прикључење тог црноморског полуострва исправљање историјске грешке.

Кремљ: Русија ће реципрочно одговарати на санкције

МОСКВА – Русија ће реципрочно одговарати на било које санкције против ње, изјавио је данас портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

Председник Русије Владимир Путин је раније данас изјавио да Русија не намерава да прошири санкције.

„Што се тиче санкција, понашаћемо се на уснову принципа рципроцитета”, рекао је Песков новинарима, додајући да је увођење америчких и европских санкција „апсолутно неприхватљиво за Русију”, те ће Москва „сваки пут дејствовати реципрочно”.

Он је рекао да Кремљ „жали” што САД планирају увођење санкција за поједине гране руске привреде.

Оценио је да је агенција „Стандард анд Поор” снизила кредитни рејтинг Русије са „стабилног” на „негативно”, по „директиви”, а не из објективних разлога.

Путин отвара рачун у Банци Русија

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин убудуће ће примати плату преко Банке Русија која се од јуче налази на мети америчких економских санкција, као и да је наложио Централној банци да заштити банку и пружи сву неопходну помоћ њеним клијентима.

Партнери Банке Русија су поред осталих Руске железнице, Пошта и Центртелеком, а Путин је истакао да ова банка која се нашла на удару америчких санкција нема никакве везе са кризом у Украјини, пренели су руски медији.

Москва је данас саопштила да ненајављено Виза и Мастеркард не пружају више услуге за клијенте Банке Русија чији је капитал процењен на 12 милијарди америчких долара, а Путин је рекао да до сада није имао отворен рачун у тој банци, али да ће га отворити и преко њега примати плату.

САД су јуче увеле санкције Банци Русија чији је најкрупнији акционар председник борда директора ове банке Јуриј Ковалчук.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин потписао Закон којим Крим постаје део Русије

* Обавезна поља