slobodan samardzicБЕОГРАД – Војислав Коштуница се потпуно и заувек повукао из политике, а ДСС ће после тешког периода поново бити релевантна, каже потпредседник странке Слободан Самарџић.

Самарџић је рекао да сада постоји тешкоћа са финансирањем странке и да су околности у Србији страшне, али је уверен да ДСС има будућност.

„Изборни резултат је за нас необјашњив, потребна су објашњења и прави разлози. Имали смо добру кампању, интензивнију него икада, људи су нас прихватили. Имамо много хипотеза, али и одређене сумње“, каже Самарџић.

Он је у Кажипрсту навео да је изборни пораз, највећи у историји ДСС, затекао све у странци и да влада мишљење да није било правих разлога за мањи проценат и број гласова него 2012. године.

Говорећи о одговорности за резултат, Самарџић је рекао и да је ДСС запустила неке ствари као што је контрола бројања гласова и навео да ту „можда постоји тешка грешка“, али није прецизирао на шта мисли.

Као низ разлога за изборне резултате навео је кампању СНС, наклоњеност медија и „интересантну ситуацију са гласачима, који су се поделили на апстинентне и контузоване“.

„Имате велики број људи који гласају за најјаче на основу невероватне комбинације поверења и страха“, каже Самарџић.

Он сматра да у таквој ситуацији и атмосфери за ДСС нема места.

„Током кампање нађени су партнери за Симпо, стигао је тај Мерцедес, отварале су се фабрике, Београд на води је био у жижи, стигао је новац из Емирата. Да је кампања трајала годину дана били бисмо као Швајцарска. Сиромашним људима је тешко, све се распада, они желе да поверују у све и у та нереална обећања. Ту за ДСС нема места“, наводи Самарџић.

Потпредседник ДСС истиче да ако према некоме жели да буде критичан то је СНС и то баш због тих обећања.

„Никада се није тако манипулисало, отровали су, преокренули мозгове људима. То им је успело преко медија, али и страни фактор чини своје. Мени је само проблем зашто су наши постали жртва стратегије Брисела и Вашингтона“, каже Самарџић.

Према његовим речима, ДСС не одступа од своје политике ни по коју цену, а могла је и да остане на власти 2008. године „да је на једно око зажмурила за Косово“. Истиче и да одустајање од ЕУ не значи приклањање Русији.

„Али то онда не би била иста странка. Наша прича о штетама ЕУ је рационална и реална, ми говоримо о томе на који начин треба ићи ка некој алтернативи. Ипак, наша прича не може да се чује од загушења. Ми кажемо да треба одустати од ЕУ и НАТО, али нико од нас није рекао да ћемо ићи негде другде. Зато се разликујемо од Двери и радикала, јер је нереално да будемо у савезу са Русијом. То су такође шарене лаже. Србија принципијелно не треба да иде у савезе, јер је кроз историју била самостална и сама одлучивала о себи“, наводи Самарџић.

На констатацију да та идеја очигледно није прошла код грађана, Самарџић наводи да ће се како буде време одмицало људи схватати да је Србија полуокупирана земља и да ће ДСС самим тим постајати све релевантнија.

„Борићемо се за опстанак. Изгубили смо важан удео у политичком животу, али ћемо се борити на локалном нивоу. Тешкоћа постоји са финансирањем странке, она никада није била богата и кад је била на власти, а из тога могу да се извуку и неки закључци. После пораза нећемо имати државну дотацију, али мислим да ће ДСС и у лошијим финансијским условима опстати. Базична ствар је да људи раде из идеје и ентузијазма“, наводи Самарџић и истиче да ће се тек одлучити о евентуалном уласку у београдску власт.

Што се тиче персоналних промена, он је навео да је Коштуница повукао потез из одговорности и да је потпуним повлачењем из политике још једном показао да је једини транспарентан политичар у Србији.

„Александар Поповић је достојан наследник, он је популаран у странци, има јаку радну енергију“, рекао је Самарџић.

Поводом чињенице да на изборној листи није било Синише Ковачевића, Санде Рашковић Ивић и неких виђенијих чланова ДСС, Самарџић каже да је то „последица расправа у ДСС“.

„Постојале су друге идеје о бирању потпредседника. И моја идеја је пропала на Главном одбору, као и идеја Синише Ковачевића и групе око њега. Међутим, деловањем преко општинских одбора у покушају да се та тема врати пред Скупштину, прекршили су статут“, рекао је Самарџић.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Коштуница се заувек повукао из политике

* Обавезна поља