Putin odgovara 11МОСКВА – Владимир Путин, председник Руске Федерације и први човек евроазијског блока, потписао је данас закон којим се успоставља нови финансијски оквир пословања, а који омогућава да Русија и још пет чланица евроазијског блока у међусобним трансакцијама не користе долар и евро.

Реч је о тзв. јединственом финансијском систему земаља Царинске Уније, односно, Савеза независних држава (СНД), тј. држава бившег совјетског простора.

Овим ће се проузроковати потпуни крах финансијског система Сједињених Америчких Држава и Европске Уније, оцењују аналитичари, а већ неко време се врше прогнозе да би такав потез учињен од стране Русије и Кине довео до потпуног колапса економије евроатлантског блока.

Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргизија и Таџикистан, као чланице СНД, пословаће без коришћења долара и валуте, чим овај закон ступи на снагу, пише украјински Обозревател.

Путин је Државној Думи упутио на изгласавање, односно, ратификацију Споразум који уређује нове одредбе финансијског пословања међу поменутим државама.

Такође, сматра се, наводи лист Комерсант, да ће због привилегија које ће уживати поменуте државе јачањем макроекономског система, бити убрзани и кораци у процесу евроазијских интеграција.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин потписао збогом долару и евру

* Обавезна поља