vucic-edi-rama-10-11-2014-14БЕЧ – Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама сложили су се у ТВ емисији „Окружење” о многим питањима, пре свега онима која се тичу будућности њихових земаља и бољег живота грађана, а ставови су им остали потпуно удаљени једно када је у питању Косово – мада су се и ту сагласили да о томе никада неће исто мислити.

Гостовање двојице премијера у емисији снимљеној у Бечу током Самита о западном Балкану, прошле седмице, у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоистоцној Европи, употпунио је и Горан Свилановић, као генерални секретар Савета за регионалну сарадњу.

Вучић и Рама су поручили да неслагање две земље по питању Косова не сме да онемогућава дијалог и сарадњу, оценили да односи Србије и Албаније нису највећи проблем Балкана, али и истакли своја неслагања са појединим потезима које ЕУ повлачи у региону.

Срби и Албанци за Балкан, као Немци и Французи за Европу

Упитани да ли је касно да се надокнади све што је изгубљено у последњих четврт века лоших односа између Србије и Албаније, Вучић је рекао да је можда касно, али да нам нема друге, Рама је поручио да Албанци и Срби могу да учине за Балкан исто што су Немци и Французи својевремено учинили за Европу, а Свилановић, уз опаску да јесте касно, честитао је двојици премијера што су дијалог започели и редовно га одржавају, назвавши њихов први сусрет историјским.

Приметивши да су „Албанци често имали расистички став према Србима” и обратно, Срби према Албанцима, Вучић је истакао да се то у последњих неколико година значајно мења, те да та два народа као најбројнија на Балкану треба да договоре начине да сарађују на добробит грађана, што је Рама потврдио рекавши да конкретно треба да радимо на заједничком тржишту, али и да боље искористимо предности које појединачно имамо у енергетском сектору.

Рама: ЕУ одговорна што народ на Косову једини путује с визама

Упитани како је уопште могуће градити добре односе кад и даље постоји различито виђење Косова, српски премијер је рекао да ми разговарамо с Приштином, да они то зову дијалогом Косова и Србије, ми Београда и Приштине, да смо потписали важне споразуме, да због њих нико нема разлога за славље, али ни за тугу, те да ће таквих споразума још много бити, јер „ако то не радимо шта нам друго остаје, да се поубијамо…„.

„Дуг је пут, различито гледамо, али не видим проблем, чак сам уверен да Србија и Албанија нису највећи проблем на Балкану”, оценио је Вучић.

Јасно је да различито мислимо, али нас тај један разлог не спречава да разговарамо, због чега и чинимо кораке који доприносе миру и сарадњи у региону, потврдио је Рама.

„И није Србија одговорна што је народ на Косову једини који у Европу путује с визама. За то је одговорна ЕУ”, навео је албански премијер, чија је таква опаска схваћена као оштра критика Уније, што он није ни негирао.

Напротив, како је рекао, често то чини, јер има разлога, а увек га у тим приликама, приметио је, подржава управо Вучић.

Поменули су тим поводом како су врло јединствено и синхронизовано „навалили” на представнике Европске банке за обнову и развој приликом Самита у Бечу, а захтевајући за своје земље одређене инвестиције.

Вучић: Односи Србије и Албаније нису највећи проблем Балкана

Упитан који је највећи проблем Балкана, ако то нису односи Србије и Албаније, Вучић је рекао да најтежим балканским питањем сматра Босну и Херцеговину.

„Мислим да ће то бити највећи проблем и томе се не радујем. Ми имамо одличне односе са БиХ, волимо Републику Српску, плашим се, али мислим да сам у праву, да ће то бити највећи проблем”, изјавио је Вучић.

Свилановић је то потврдио, јер, како каже, сматра да је функционалност БиХ велики проблем.

„Косово има бар оквир за решавање проблема, а то је бриселски дијалог, а у случају БиХ ни то не постоји”, оценио је Свилановић.

vucic-rama-tirana 1

Европски стандард у региону тек 2100. године

На тему колико нам је и једнима и другима далеко Европска унија, Рама је рекао да је важно да са ЕУ већ имамо заједничке пројекте, да ово јесте регион с великим проблемима, али да је исто тако регион у који се много улаже, док је Вучић изјавио да ћемо све учинити да спроведемо реформе које од нас тражи ЕУ, а да је после на њима да одлуче хоће ли нас у свом друштву или неће.

Лично, додао је, сматра да су Србија и Црна Гора најближе чланству од свих у региону, али ћемо, кад све реформе окончамо, ставити Унију пред избор.

„Ми имамо проблем са менталитетом, сви бисмо да нам држава помогне, а да се индивидуално не ангажујемо. То је недостатак предузетничког духа, и он је присутан на целом Балкану”, изјавио је Вучић и додао да ћемо, како ствари сада стоје, као регион, ову годину завршити без иједне државе у рецесији.

Истина, додао је он, процене говоре да бисмо стандард ЕУ, као регион, могли достићи 2100. године.

Извршна директорка Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи, Звездана Ковач, која је водила разговор, на то је прокоментарисала: „Мало нам је много да чекамо”, а Вучић узвратио: „Убрзаћемо”.

Коначно, приметио је, а поводом опаски о примедбама на рачун ЕУ, да и Србија и Албанија поштују принципе које заступа Унија, да се труде да ускладе своје поступке с оним што се од њих као будућих чланица очекује, али да се дешава да су принципи којих се овде држимо некад изнад онога што декларише Европа.

Рама и Вучић: Србија према мигрантима хуманије него неке европске чланице

Помињући проблем миграната, српски премијер је навео да се Србија понела много хуманије него неке европске чланице, да смо урадили оно што се мора по моралним законима, да смо добили од Европе нека средства, истина десет пута мања од оних која ћемо утрошити, али да су ти људи (мигранти) у невољи, а да је он поносан како се Србија у тој прилици снашла о рееаговала.

Такву је оцену поновио и албански премијер рекавши да би и у том случају требало да критикује ЕУ, јер су „мигранти њени, а Србија се много боље понела према њима од чланица ЕУ”.

Најављујући отварање регионалне канцеларије за сарадњу младих, што су инцирале управо Албанија и Србија, Свилановић је рекао да су подаци његове организације поражавајући, јер говоре о 40 до 60 одсто младих без посла, а што је, према његовом мишљењу, питање опстанка за владајуће стрктуре, а не питање њихове власти.

С друге стране, како је рекао, у Албанији је планирани раст производње за ову годину два до три одсто, у Србији је раст друштвеног производа коригован и биће највероватније један одсто, што га, додао је, уверава да би то младе људе могло да задржи.

У том је смислу поменуо и оснивање Центра за иновације у Сплиту, чији би главни задатак био да се из овог региона више не извозе само сировине, као и да се спроведе темељна реформа образовног система.

„Кукамо и једни и други, и Срби и Албанци и сви хоће да иду из земље, што је и нормално, јер људи иду где им је боље”, коментарисао је Вучић.

Нећемо то да заустављамо, додао је, али треба да створимо услове да они не желе да оду, а чињеница остаје да ће се „И у Холандији и у Немачкој живети богатије и у наредних 50 година”.

rama-vucic-kosmet

Емисија у којој су гости били премијери Србије и Албаније снимљена је током током Друге конференције о Западном Балкану, која је одржана 27. августа у Бечу, а у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоистоцној Европи са седиштем у Солуну.

Извршна директорка Центра, Ковач, уједно је и главна уредница „Окружења” у оквиру које је емисије снимљена, а у том послу јој је помагао колега Ненад Шебек, из Савета за регионалну сарадњу.

Емисија је приказана на националним телевизијама у свим земљама региона: Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Републици Српској, Србији са Косовом, Црној Гори, Македонији и Албанији, а непосредно након јавних сервиса одабране сегменте емитовала је и агенција Танјуг.

Самит у Бечу је део Берлинске иницијативе коју је прошле године установила немачка канцеларка Ангела Меркел.

Делегације свих земаља Западног Балкана, као и Аустрије, Немацке и Европске уније, разговарале су 27. августа о проблемима и изазовима пред којима се налазе земље региона и усвојиле декларацију којом се обавезују да једна другу неће ометати на путу ка пуноправном чланству у Евроопској унији.

Такође, Србија и Албанија инцирале су оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих, чији ће центар највероватније бити у Београду и Тирани, а канцеларије у главним градовима земаља региона.

Вучић: Радо бих погледао реванш утакмицу с Рамом

БЕЧ – Могло би се догодити да српски и албански премијери Александар Вуцић и Еди Рама заједно одгледају реванш утакмицу две фудбалске репрезентације 8. октобра у Тирани, а прошлогодишњи инцидент с меча у Београду данас коментаришу овако:

„Замало смо пошли у рат због једне фудбалске утакмице, а сада разговарамо о стварима које пре годину дана нисмо могли ни да замислимо”, рекао је Рама.

Упитан да ли за реванш српски навијачи спремају неко изненађење попут албанског дрона на стадиону пре годину дана, Вучић је рекао: „Надам се да не, да ту дозу инвентивности не желимо да показујемо”.

А затим је додао да је добио позив за реванш, те да би радо отишао, ако не буде било „неког много важног посла”, да заједно с Рамом погледа утакмицу – „свако са својим навијачким шалом”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ТВ ћаскање Вучића и Раме

* Обавезна поља