putin-eu 1Руски председник Владимир Путин позвао је данас на обнављање односа са Европском унијом и истакао да је ЕУ и даље кључни трговински партнер Москве. Рекао је и да му је нејасна спремност земаља ЕУ да себи наносе штету како би удовољиле интересима САД.

Русија је, како је рекао на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, спремна да се са Европом „нађе на пола пута, али није у питању једносмеран саобраћај“, пренео је ТАСС.

Руски председник је, како наводи Ројтерс, предложио почетак преговора са ЕУ о техничкој сарадњи, као први корак у обнављању односа, јавио је Ројтерс.

Он је оценио да су недавни састанци са представницима немачких и француских пословних кругова показали да су европски пословни лидери спремни и да желе да сарађују са Русијом.

„Морамо да повратимо поверење у руско-европске односе и обновимо ниво интеракције“, поручио је руски председник.

Према његовим речима, Русија није била иницијатор наглог прекида односа са ЕУ.

С друге стране Владимир Путин је подржао идеју снажне Евроазијске уније.

„Русија и остале чланице Евроазијског економског савеза залажу се за стварање новог великог Евроазијског партнерства у коме ће учествовати Кина, Идија, Пакистан, Иран и друге државе. Савез ће бити отворен и за европске земље“, изјавио је председник Русије.

Путин: Не разумем зашто ЕУ прихвата да пати због интереса Вашингтона

Москва — Поред поруке Европи да је спреман да се са њом нађе “на пола пута“, руски председник Владимир Путин је говорио и о односу са Вашингтоном.

Како оцењује Раша тудеј, прошли петак није био обичан петак за једног од најмоћнијих људи света, пошто је говорио на начин који није својствен њему.

“Америка је вероватно једина суперсила… То је велика земља… Ми то прихватамо и желимо и спремни смо да радимо са њом. Није битно ко ће бити нови председник или председница. Русија ће радити са њим или њом. Ипак, господин Трамп је изјавио да је спреман да промени формат односа Русије и САД. Та идеја је добродошла за нас“, рекао је Путин.

Ипак, руски лидер је истакао да је проблем у односима са Вашингтоном то што он жели да се меша у ствари других земаља.

“Вашингтон нам је потребан, али не као субјект који се стално меша у наше ствари, говори нам како да живимо или који хушка Европу на негативан односи према нама. Санкције немају ефекат на Американце, али они траже од својих партнера да их продуже. Не разумем зашто Европска унија прихвата да пати“, додао је Путин.

Putin-Petersburg

Није искључено стварање „Великог евроазијског партнерства“

Наступивши на овогодишњем Међународном економском форуму у Санкт-Петербургу, Владимир Путин је најавио да ће његова земља, заједно са својим партнерима из Евроазијске економске уније, са Кином радити на још ширем економском интеграционом оквиру „Велике Евроазије“.

Руски лидер је истовремено позвао Европску унију да се на том путу прикључи Русији, Кини и њиховим партнерима и другим заинтересоавним земљама.

„Ми сматрамо да Евроазијска економска унија може да постане један од ценара формирања још ширег интеграционог оквира у којем бисмо могли да решавамо и велике технолошке задатке. Недавно смо у Астани о томе разговарали и предлажемо да се формира велико Евроазијско партнерство са учешћем Евроазијске економске уније и земаља са којима имамо блиске односе: Кине, Индије, Пакистана и Ирана. Наравно, имам у виду и наше партнере из ЗНД и друге заинтересоаване државе и асоцијације.“

Путин је открио да ће Москва већ крајем јуна са Пекингом започети официјелне преговоре о „свеобухватном трговинско-економском партнерству у Евроазији са учешћем Евроазијске економске уније и Кине. Нагласио је да рачуна да ће то бити корак ка формирању „Великог евроазијског партнерства“.

У наставку је поновио да је пројекат „Велике Евроазије“ отворен и за Европу. Па указао:

„Европска унија је наш најближи сусед и није нам свеједно шта се код наших суседа догађа. За ЕУ изазов нове технолошке револуције и структурних промена није мање актуелан него за Русију. Добро разумем наше европске партнере кад говоре да за њих нису лаке одлуке о формирању трансатлантског партнерства. Европа има огроман потенцијал и оријентација на само једну регионалну асоцијацију несумњиво сужава њене могућности, а и теже јој је да сачува повољан простор за маневрисање“.

putin-Petersburg 2

Путин је – поменувши своје недавне сусрете са представницима француских и немачких пословних кругова – нагласио да европски бизнис жели да сарађује са Русијом и да је зато потребно да политичари пођу у сусрет бизнису, да притом покажу мудрост, далековидост и еластичност.

Потом је подвукао: „Потребно је да повратимо међусобно поверење и обновимо ниво сарадње. Знамо од чега је све почело. Русија није била иницијатор постојеће збрке, разједињености и проблема, а ни увођења санкција. Сви наши потези били су искључиво парирајући. Али, ми не злопамтимо и спремни смо да пођемо у сусрет својим партнерима. Само, то никако не може да буде игра на један гол“.

Руски лидер је објави да његова земља има амбицију да наредних година има економски раст од 4 одсто.

Изнова је упозорио да једнострано деловање Запада доводи до хаоса у свету и да су потребни дијалог и трагање за решењима прихватљивим за све предуслов да се избегне нови хладни рат.

„Не желим да тако мислим, али као да идемо некаквом хладном рату. А уверен сам – додао је – да то нико не жели. Колико нам год изгледала драматичном, логика развоја међународних односа није логика конфронтације“.


Извор: Танјуг, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин позвао ЕУ на обнављање односа

* Обавезна поља