putin(1)ВЛАДИВОСТОК – Покушаји успостављања униполарног света су пропали, што је било неизбежно, и равнотежа у међународној арени се поново успоставља, рекао је руски председник Владимир Путин руској телевизији НТВ.

Путин је истакао да је Запад често занемаривао став Москве у погледу решавања војних сукоба, а као пример за то је навео незаконито бомбардовање бивше Југославије које је 1999. године извео НАТО и операције исте алијансе у Босни и Херцеговини 1995, преноси Спутњик.

„Ситуација се мења. Мислим да сада није тајна и да сви могу да виде како многи наши партнери радије користе норме међународног права, пошто се равнотежа у свету постепено враћа. Покушаји успостављања униполарног света су пропали”, рекао је Путин, додавши да „сада живимо у другачијој димензији”, наводи Тасс, а преноси Танјуг.

Према његовим речима, Русија је увек схватала да би, иако штити сопствене националне интересе, требало да поштује и интересе других.

„Тако ћемо развијати односе са свим нашим партнерима”, додао је Путин.

Он је приметио да у савременом свету људи „слушају оне чији је глас довољно гласан да се може чути”.

putin-intervjuОсврнувши се на новоизабраног председника САД Доналда Трампа, руски председник га је описао као „паметног човека” који ће, уверен је Путин, бити веома одговоран на новој позицији.

„Трамп је успешан у бизнису, што показује да је паметан човек, а као такав ће убрзо реализовати и други ниво одговорности. Некада је био бизнисмен и предузетник, а данас је државни званичник, данас је председник САД, водеће земље у свету, водеће економије и водеће војне земље”, закључио је председник Руске Федерације.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Пропали покушаји стварања униполарног света

* Обавезна поља