Vladimir PutinМОСКВА – Руси воле славља, нормално је да се провеселимо и попијемо чашицу вотке, али за то не смеју да се троше државне паре, поручио је Владимир Путин са скупа својих присталица. Ова његова опаска покварила је планиране раскошне забаве многим великим државним компанијама и чиновницима.

Наиме, један од Путинових присталица, председник организације „Ослонац Русије“ Александар Бречалов, упозорио је председника на намере неких државних корпорација да за славља потроше велике суме новца. Кажу да је Путин „експлодирао“, одмах реаговао (иако није против славља) и напоменуо да све треба бити „разумно“ јер је у време економске кризе организовање гала вечера може само да иритира обичне грађане.

„Колико хоће, нека потроше, али из свог џепа, јер тако се некада славило. Тешко могу да замислим да смо у организацији у којој сам некада радио, у КГБ СССР-а, узимали државни новац за корпоративна славља. Ми смо се такође састајали али смо од своје плате давали новац за весеље. Без тога се не може. Међутим, дивљаштво је да се слави државним парама“, рекао је Путин.

После његовог оштрог става у државним компанијама нису спремни да разговарају са новинарима о корпоративним слављима. Организатори се бране да су то интерни скупови и да се о њима не треба јавно говорити.

„Ако буде донет закон да државне компаније не буду смеле да троше новац на овакве забаве, ми ћемо се придржавати тога“, кажу у највећој руској нафтној компанији „Росњефту“.

Путинова критика је имала тренутни ефекат. Неке фирме отказују већ постигнуте договоре, па су певачи и музичари морали да снизе своје цене наступа. Жале се и власници скупих ресторана.

У приватним компанијама постоји пракса да сарадници сами одлуче желе ли да добију бонус на плату или да се тај новац потроши на новогодишњу прославу. Искуство говори да 70 посто сарадника радије хоће новац, него забаву.

На основи информација о повећању броја компанија које ће у САД организовати корпоративна новогодишња славља, тамошњи новинари су закључили да је то најбољи показатељ да се излази из економске кризе. Истраживања су показала да чак у 96 одсто фирми намеравају да организују корпоративну предновогодишњу вечеру. Такав проценат је био последњи пут још 1997. године.

И Руска компанија „Суперџоб“ такође тврди како се криза све мање осећа. У Русији је 2008. године у време почетка кризе петина компанија одустало од предновогодишњег славља. А ове године у ресторанима ће празновати око 50 посто руских компанија.

Искуства претходних година говоре да се после оваквих предновогодишњег славља у Русији повећавао број развода бракова! А било је и случајева да се неки толико напију и направе такав „шоу“, да их је срамота да се после Нове године појаве на радном месту, већ тихо дођу да узму своју радну књижицу.

Цифре за вртоглавицу

Може да звучи невероватно, али највећи хонорар за концерте у ово доба године у Русији има оперска дива, светски позната Ана Нетребко. Она за ноћ добија 300.000 евра. На другом месту је најпопуларнија руска и некада совјетска певачица „забавних мелодија“ Ала Пугачова, која наплаћује концерт 250.000 евра. Њена стара ривалка Софија Ротару за концерт добија 150.000 евра, колико и сада доста популарни Стас Михајлов. Донедавно велика звезда руске естраде Филип Киркоров за ноћ тражи 100.000 евра.А звезде са Запада, које изнајмљују богати Руси, добијају знатно више – најмање милион долара за ноћ!

Жеље и стварност

„Корпоративна славља имају један циљ: да мотивишу персонал, да се створе приснији односи и да боље раде. Важно је да запослени могу да се опусте и поразговарају у неформалној атмосфери“, објашњава Генадиј Фофанов из московске „Солид банке“.

Али професорка Јелена Завјалова из Више школе менаџента из Санкт Петербурга каже да њена истраживања показују да потрошене паре за „корпоративке“ немају жељеног ефекта. Пола испитаника сматра да таква стимулација битно не може да побољша атмосферу у колективу.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Руке у новчанике па славите

* Обавезна поља