cedomir-jovanovic-dogovorБЕОГРАД – Либерално демократска партија представила је данас програмски документ „Договор“, у којем изражава решеност да из улога опозиционе странке и коментатора догађаја оде у позицију да учествује у вођењу земље, како би дала нови политички импулс читавом друштву.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је, представљајући тај документ на скупу који је окупио врх странке, представнике сродних политичких организација и невладиног сектора, објаснио да су пред Србијом вероватно скори парламентарни избори, и да је овај децембар последњи тренутак да се грађанима понуди договор око елементарног реда који коначно треба да се успостави у друштву.

„Сваки члан ЛДП и сваки наш пријатељ има дилему како постићи договор. Да ли је могуће постићи договор а не постати исти, мислим да јесте. Могуће је водити исту политику као Вучић а не ставити знак једнакости између нас и њега, јер су нас животне околности довеле у такву искључиву позицију“, рекао је Јовановић.

ЛДП, како је истакао, после девет година на изборе не иде да би из њих изашла као убедљива опозиција, већ као странка чији је императив улазак у владу, али не да би у тој влади радила за себе, већ да би са тог места у земљу увела политику оптимизма, озбиљности и јасне визије која ће грађанима дати реални основ за наду да се ствари могу мењати набоље.

Годинама је, како је истакао, ЛДП градила позицију на томе што је била посвећена одбрани права на своју политику без обавезе да ту политику учини политиком која ће се спроводити у држави и на власти, и сада је време да се та околност промени.

„То што говоримо исто данас не значи и да су нам способности исте. То што они желе у Европу у коју ми желимо одувек не значи да ми треба да се Европе одрекнемо или да им оспоравамо право на такву политику, већ треба да ту политику учинимо конкретнијом“, поручио је Јовановић.

Према његовом мишљењу, Србија је отишла предалеко да би се вратила на тачке из маја 2012. године и без обзира да ли ће бити договора о суду у северној Косовској Митровици, ништа више не може да је скрене са европског колосека.

Ипак, како је упозорио, пред Србијом су тешке реформе због којих је друштвени договор какав предлаже ЛДП неопходан, и то не може бити само договор политичких актера, већ мора бити и договор са грађанима.

„ЛДП жели јасам план и визију земље која ће бити потпуно искрена, конкретна, са прецизно дефинисаним правима и обавезама, јер само то може дати сигурност и унети мир у људе од којих тражимо да устану на своје ноге и закораче у минско поље пред нама. Нема ниједне реформе која се у Србији може урадити без људи у чије име то желимо да радимо“, рекао је Јовановић.

Као једну од илустрација престојећих изазова Јовановић је навео нови закон о раду, који, како је објаснио, није закон против радника, већ закон против нерадника, а нерадници нису само у фабрикама већ и у државној управи, због чега је и држави потребан нови закон о раду.

„Ако тај закон предложи неко други, је ли нормално да кажемо да то није наша политика. Онда бисмо били исти као Николић, Дачић и Вучић, јер су се они тако понашали. Србија би била нормална да су онда када смо ми земљу водили радили оно што данас раде на власти“, закључио је Јовановић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чеда представио „Договор“

* Обавезна поља