merkel-putin-oland-moskvaМОСКВА – Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Франсоа Оланд, и немачка канцеларка Ангела Меркел почели су вечерас у Кремљу разговоре о решавању украјинске кризе.

Уочи одласка у Москву, Меркел је рекла да инцијатива Берлина и Париза о разрешењу украјинске кризе има за циљ одбрану „европског мира”.

„Реч је о нашим интересима, немачко-француским али посебно европским интересима…реч је о европском миру”, истакла је Меркелова.

Она је додала да се не зна да ли ће се постићи данас договор са Путином или ће „можда бити потребно још разговара”.

„Не знамо хоћемо ли имати дуге или кратке разговоре у Москви или ће то бити последњи разговори. Ми можемо да радимо само оно што можемо да разрешимо овај конфликт и нарочито да окончамо крвопролиће”, рекла је немачка канцеларка.

Истовремено, Оланд је у Паризу изјавио да одлази у Москву на разговоре са Путином с циљем постизања глобалног споразума о окочању насиља у Украјини, истакавши да је примирје само први корак, пренела је агенција Ројтерс.

„Сви знају да први корак мора да буде примирје, али то није довољно. Морамо да постигнемо свеобухватан споразум”, рекао је Оланд уочи одласка у Москву.

Меркелова и Оланд боравили су у четвртак у Кијеву где су разговарали са украјинским председником Петром Порошенком о њиховом предлогу разрешења конфликта.

Порошенко је након састанка изјавио да нови мировни план који су предложили Меркелова и Оланд, а који ће данас представити званичној Москви, даје наду да би могле да буду окончане борбе на истоку Украјине.

dmitrypeskov_201109270656080Путин очи у очи са Меркеловом и Оландом

Руски председник Владимир Путин је у Кремљу започео преговоре с немачким канцеларом Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом. Ово је саопштио портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков.

„Преговори протичу у формату „очи у очи“ без учествовања чланова делегација и било којих стручњака,“ – прецизирао је он.

Оланд и Меркелова допутовали у Москву

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд допутовали су данас у Москву, где ће са председником Русије Владимиром Путином разговарати о решавању сукоба на истоку Украјине

Оланд и Меркелова су претходног дана неколико сати преговарали с украјинским председником Петром Порошенком. Састанак с руским председником Путином планиран је за вечерас.

По различитим информацијама, Оланд и Меркелова желе да понуде план за регулисање који се базира на Минском споразуму с корекцијом неколико тачака. Између осталог, биће предложено да се гранична линија помери до стварних позиција устаника у самопроглашеној Доњецкој и Луганској народној републици.

Уочи одласка у Москву, Меркелова је рекла да инцијатива Берлина и Париза о разрешењу украјинске кризе има за циљ одбрану „европског мира“.

„Реч је о нашим интересима, немачко-француским али посебно европским интересима…реч је о европском миру“, истакла је Меркелова.

Она је додала да се не зна да ли ће се постићи договор са Путином или ће „можда бити потребно још разговара“.

„Не знамо хоћемо ли имати дуге или кратке разговоре у Москви или ће то бити последњи разговори. Ми можемо да радимо само оно што можемо да разрешимо овај конфликт и нарочито да окончамо крвопролиће“, рекла је Меркелова.

Оланд је у Паризу изјавио да одлази у Москву на разговоре са Путином с циљем постизања глобалног споразума о окочању насиља у Украјини, истакавши да је примирје само први корак.

„Сви знају да први корак мора да буде примирје, али то није довољно. Морамо да постигнемо свеобухватан споразум“, рекао је Оланд.

Меркелова и Оланд су у Кијеву јуче разговарали са украјинским председником Петром Порошенком о њиховом предлогу разрешења конфликта. Порошенко је након састанка изјавио да нови мировни план који су предложили Меркелова и Оланд, а који ће данас представити званичној Москви, даје наду да би могле да буду окончане борбе на истоку Украјине.

Истовремено, у четвртак је у Кијеву боравио и амерички државни секретар Џон Кери, који је рекао да Вашингтон жели дипломатско решење кризе у Украјини. Он је, такође, најавио да ће председник САД Барак Обама ускоро донети одлуку да ли ће дати оружје Украјини за борбу на истоку земље, пренеле су агенције.


Извор: Танјуг, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин са Меркеловом и Оландом „очи у очи“

* Обавезна поља