Владимир Путин је – у оквиру Петербуршког економског форума – по традицији разговарао са шефовима међународних информативних агенција.

Притом је одговорио и на њихова питања која су се тицала, санкција, „руских хакера“, демилитаризације Курилских острва и Путинових односа са Ангелом Меркел.

Руски лидер је одмах на старту оценио да се његова земља бори за своје легитимне националне интересе, а да други покушавају да је у томе обуздавају користећи се и мерама које излазе изван оквира међународног права:

„А сада увиђају да то не функционише, да је ефекат раван нули. Зато код неких постоји унутрашње огорчење и жеља да своје ипак истерају. Отуда и њихова тежња да заоштре ситуацију. На жалост оних који то чине – ми им не дајемо повод, али се они труде да га нађу, чак и на, како се код нас каже, голом месту“.

Путин је оценио да је у неким деловима света у порасту русофобија и да чак прелази све замисливе границе, а то је објаснио овако:

„Русофобија је очевидна. У неким земљама заиста као да нема границе. Са чиме је то повезано? Сматрам да је корен у томе што се учвршћује вишеполарни свет. А то монополистима није по вољи“.

Изразио је наду да све неће трајати дуго јер наноси штету свима:

„Чини ми се да то већ почињу да схватају. Већ видимо да се ствари побољшавају. Надам се да ће та тенденција остати“.

Путин је нагласио да не подржава никога од учесника немачких парламентарних избора који ће се одржати у септембру:

„Нама у Русији је свеједно са киме ћемо (у Берлину) сарађивати. Важно нам је једино да то буду људи расположени за конструктивну сарадњу као и ми. Немамо никакве фаворите. Господина Шулца не познајем, али је то искусан човек који је одавно у политици – и европској и немачкој. Са Ангелом Меркел имм много разногласја, али и доста додирних тачака, укључујући економију у међународну политику“.

Као и после разговора са Емануелом Макроном, нагласио је да ни једна једина немачка компанија није због санкција напустила руско тржиште.

Говорећи о „руским хакерима“, указао је:

„То су слободни људи, као и уметници. Сликар, на пример, устао ујутро и – ако је доброг расположења – почиње да ради на новој слици. Тако је и са хакерима: пробудили се, прочитали да се нешто догађа у међудржавним односима, па – ако су патриотски оријентисани – почињу да дају свој допринос борби са онима који лоше говоре о Русији. Теоретски је и то могуће. Међутим, тиме се у Русији нико није бавио и не бави на државном нивоу“.

У наставку је додао: „Дубоко сам убеђен да никакви хакери не могу кардинално утицати на ток изборних кампања у другим земљама. Оно што они могу да ураде – не леже на свест народа и не може да утиче на крајњи исход“.

Јапанску агенцију Кјодо интересовала је „могућа демилитаризација Јужнокурилских острва“. А Путин је нагласио да се то може постићи, али да мора да дође до смањивања напетости у целом региону.

„На Далеком Истоку се повећавају војни потенцијали. Наше држање је изнуђено. Ово што се догађа ремети стратешку равнотежу у свету, а сви ћуте као да се ништа не догађа. Нас нико не слуша. Међународна јавност живи у несхватању онога што се догађа, а то што се догађа је веома озбиљно. То је забрињавајући процес“.

Руски лидер је објаснио да трку у наоружању подстиче ширење америчког система ПРО у Европи и на Далеком Истоку. Па истакао:

„Русија нема намеру да апатично гледа на ширење америчке противракетне одбране чији су се елементи појавили и у Јужној Кореји. Ми ћемо усавршавати своје системе пробијања противракетне одбране. Курилска острва су подесно место за парирање претњама безбедности Русије“.

Путин је изнео претпоставку да ће Американци – под неким другим изговором – наставити постављање система ПРО чак и ако Северна Кореја обустави атомске и ракетне пробе.

Посебно је указао: „Можда би то урадили и без тражења изговора, као што чине у Европи. Русија, наравно, мора над тим размишљати. Кад бисмо Куриле препустили Јапану – то би значило могућност да се на њима појаве америчке трупе, а за нас је то апсолутно неприхватљиво. Базе NATO се примичу нашим западним границама, војни контингенти се повећавају. Шта ми да радимо? Да на све то безвољно гледамо? Не, ми реагујемо. Исти случај је и са Далеким Истоком“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин са западним медијима у Санкт Петербургу

* Обавезна поља