putin-direktna-linija-1Руски председник Владимир Путин је у интервјуу швајцарској Радио-телевизији (СРГ) изразио жаљење због недовољне „независности“ Европе од САД. Он је посаветовао и позвао европске лидере да воде самосталнију спољну политику.

Ово је подразумевало: самосталнију у односу на САД и званични Вашингтон.

Одговарајући на питање – да ли је могућ нови рат у Европи нагласио је: „Надам се да га неће бити. Али, пожељно видети да Европа демонстрира више независности и суверенитета”.

Председник РФ је био на свој препознатљиви начин отворен и директан, указавши:

„Ако будемо морали – да бисмо разговарали о интерним пословима са нашим европским партнерима – да се обраћамо Вашингтону, то ће бити помало чудно”.

Путин је подвукао да његова земља није заинтересована за конфронтацију са другим државама, али да ће штитити своје интересе:

„Русија заиста нема никакав интерес да се конфронтира са другима, али је принуђена да штити своје интересе. Ми ћемо то, наравно, и даље чинити”.

О Русији као војној опасности говоре несавесни људи, а Руска Федерација – подвукао је Путин – тежи да сачува равнотежу снага у свету и сопствену безбедност – реагујући, поред осталог, на једнострани излазак САД из споразума о противракетној одбрани.

„Трка у наоружању почела је од момента једностраног иступања САД из споразума о противракетној одбрани. Стога што је тај споразум био угаони камен целог система међународне безбедности. Зато смо – чим су САД из њега изашле и почеле да праве свој систем противракетне одбране, као део њиховог глобалног система стратешке одбране – одмах изјавили да ћемо бити принуђени на узвратне кораке. Ради тога да сачувамо стратешку равнотежу снага”.

Развијајући исту мисао, Путин је додао да то Русија чини да би гарантовала сопствену безбедност, али и због осталих у свету јер стратешку безбедност свима гарантује управо равнотежа снага:

„Стратешка равнотежа снага гарантује мир целом свету и не дозвољава да дође до великих оружаних конфликата ни у Европи ни у остатку света. А о оружаној претњи са стране Русије заиста говоре несавесни људи или они који слабо разумеју ситуацију”.

Руски лидер је назвао неприхватљивом кампању коју америчке власти – под заставом борбе са корупцијом – воде против Fifa.

Нагласивши да је Русија добила организацију светског првенства у фудбалу 2018, а Катар 2022, имајући за конкурента Велику Британију, земљу која је главни савезник САД, председник РФ је наставио: „Борба против корупције – у виду у којем се сада води – наводи ме да поставим питање – није ли то наставак борбе за светска првенства 2018. и 2022. године? Ако се неко сумњичи за кршење закона – треба прикупити потребне податке и предати тужиоцу његове земље. Недопустиво је, међутим, да било ко – велика или мала земља – рије по свету да би стрпала у свој затвор кога јој се прохте”.

Сматрам да људи попут господина Блатера – закључио је Путин – заслужују Нобеловау награду јер усавршавају механизме сарадње међу земљама и дају огроман допринос развоју добросуседских односа међу народима. Лично не верујем ни једној речи о „Блатеровој корупцији”


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин саветовао европским лидерима више самосталности од САД

* Обавезна поља