kori-udovickiМинистарка за државну управу Кори Удовички изјавила је да је веома важно да се отпуштање запослених у јавном сектору у Србији обави по процедури.

Како наводи, у супротном би се десило као раније, да суд враћа отпуштене на посао.

„Отпуштање из јавног сектора вршиће се на основу два критеријума. Један је логика помоћу које ће се утврђивати технолошки вишак – послови без којих се може, а други је већ уграђен у колективне уговоре и према њему се одређује приоритет међу запосленима“, рекла је Удовички за издање “Вечерњих новости” од понедељка.

Удовички је то изјавила поводом тога што је Влада Србије одобрила отпуштање 9.000 запослених из јавног сектора.

„То је једини начин да оздравимо Србију и отворимо места у привреди“, истакла је она и додала да министарства морају помоћу критеријума да одреде величину смањења броја запослених.

Према њеним речима, „процедура се мора поштовати како се не би десило да, као са претходним рационализацијама, суд враћа људе на посао, уз веће трошкове него да никада нису ни отпуштани“.

Удовички је навела да се затим запосленима који нису неопходни, нуди социјални програм.

Вишак запослених, како је навела, постоји у здравству, правосуђу, полицији и одбрани.

„Са просветом смо у просеку, а веровали или не, у свим осталим секторима испод просека. Имамо мало запослених у области заштите животне средине. Вишкова има свуда, као и неравномерне територијалне нераспоређености. Највише вишкова има у административном помоћном особљу, али то не значи да је администрација предимензионирана. Фале јој аналитички капацитети, кадрови потреби за процес ЕУ интеграција, стратези за планирање и инспекцијсики надзор“, рекла је Удовички.

Додала је да је спреман новац за отпремнине и то 5,5 милијарди динара, као и додатно за здравство.

Упитана да ли су странке спремне да се одрекну партијског кадра, Удовички је рекла да је важније да се види како ко ради, него да се преиспитује како је ко дошао до одређене позиције.

„Ако не раде добро, онда су вишак“, додала је министарка.

Закон о броју запослених најбоље решење за превелики јавни сектор

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је данас у Скупшини Србије да је доношење Закона о начину одређивања броја запослених најбоље решење за тренутну ситуацију са превеликим бројем запослених у јавној управи у Србији, а да ће решити и проблем са забраном запошљавања.

Министарка је навела да после доношења овог Закона више неће бити потребно добијање дозволе за запошљавање, односно замену оних који одлазе, нарочито у оним предузећима у којима има потребе за увођењем нових профила, али да ће послодавац морати да направи „простор“ за те људе.

Како је наведено у образложењу, смањење броја запослених у наредне три године би требало да доведе до смањења расхода за зараде запослених са садашњих 11,8 одсто на ниво од осам одсто БДП годишње.

Министарка удовички је рекла да је у Србији проблем то што јавни сектор не усклађује структуру запослених са средствима којима располаже и додала да се нада да ће до 2018. године, до када ће закон важити, тај начин понашања бити промењен.

Предлогом закона одређено је и да запослени којима престане радни однос у поступку рационализације имају право на отпремнину у висини трећине плате по години рада.

Министарка је навела да уколико неко оде споразумно, неће моћи да се запосли поново у јавном сектору у време трајања овог закона.

Она је додала да ће овим законом бити обухваћена и комунална предузећа, чији је оснивач локална самоуправа, што до сада није био случај.

Према закону, максималан број запослених у систему локалних самоуправа које имају до 50.000 становника биће 9,5 запослених на 1.000 становника. За локалне самоуправе од 50.000 до 100.000 становника биће 11 запослених на 1.000 становника, а за локалне самоуправе од 100.000 до 150.000 становника 13 запослених на 1.000 становника.

Дозвољени максимум за град Крагујевац је 15 запослених на 1.000 становника, за Ниш 16,5 запослених, за Нови Сад 18 запослених и за Београд – 18,5 запослених на 1.000 становника.

Борко Стефановић – Отпуштања неће донети ништа добро грађанима

Скупштина Србије расправља о 14 тачака дневног реда, међу којима је и предлог Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.

Овај закон предвиђа смањење броја запослених у наредне три године. Министарка Кори удовички навела је да је Закон о броју запослених најбоље решење за превелики јавни сектор. Борислав Стефановић из ДС каже да закон подразумева нехумана отпуштања.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић изјавио је да ће та странка гласати против Закона о максималном броју запослених, јер ће у кратком року бити отпуштено 9.000 људи што је, како је навео, нехумано.

„Они ће да одреде 9.000 људи којима ће дати отпремнину, грађани ће је потрошити да врате дугове, јер данас Србија једе на црту, а ти људи ће остати социјални случајеви без могућност да се поново запосле“, казао је стефановић.

Он је казао да отпуштање неће донети ништа за грађане Србије, јер неће бити смањене плате високим функционерима, већ „ћемо имати армију незапослених људи“.

Стефановић је, новинарима у Скупштини Србије, рекао да највеће оптерећење представљају партијски кадрови, који се нагомилавају деценијама, али да је само Српска напредна странка запослила више од 50.000 људи за три године.

Он је упитао зашто је могуће отпуштати људе у здравству и просвети, где пре свега недостаје сручност, али није могуће отпустити партијске кадрове.

„Зауставити партијско запошљавање“

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић рекао је данас да државну управу свакако треба реформисати, али да Влада не нуди јасне критеријуме отпуштања у јавном сектору.

Стефановић је новинарима у Скупштини Србије рекао да се поставља питање зашто је важно отпуштати људе у здравству и просвети, а није могуће отпуштати партијске кадрове.

– Мене живо интересује да ли ће бити отпуштен неки напредњак запослен у последње три године, најчешће са купљеним дипломама, на измишљеним радним местима – ако се то покаже као тачно, први ћу им честитати, али знамо да је то илузија и да од тога неће бити ништа – рекао је Стефановић.

Он је напоменуо да ће власт одредити 9.000 људи у јавном сектору којима ће дати отпремнине, које ће оне потрошити на враћање дуга и остаће социјални случајеви без могућности да се поново запосле.

– То су резултати Вучићеве политике и оно што нам припремају током лета по убрзаној процедури јер не желе да се о томе прича – рекао је шеф посланичке групе ДС.

Како је навео, било би добро да се заустави партијско запошљавање јер се сваког дана више од 100 људи партијских кадрова запосли у „Електро Шумадији“ и другим предузећима.

Он је најавио да ће ДС гласати против отпуштања, за које је рекао да је „дубоко неправедно, нехумано и да ће довести до нове армије незапослених који ће остати на улици“.

Стефановић је напоменуо да администрацију треба реформисати али на јасним критеријумима, наводећи да власт неће зауставити партијско запошљавање.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Отпуштања у јавном сектору као неминовност

* Обавезна поља