putin_govo_text_4Да ли вам се некад догодило да позовете људе у госте па да главног госта сместите у шпајз?

Тако се у руској престоници коментаришу француске припреме за предстојећу прославу 70 година искрцавања савезничке војске у Нормандији.

Франсоа Оланд позвао је лидере свих земаља учесница у рату, али онда су позвани почели да постављају услове. Амерички председник је наводно затражио да га ни случајно не сместе поред Путина, а кажу да је сличну жељу имала и енглеска краљица. Други опет неће да се фотографишу са Путином. Једини билатерални састанак са председником Русије имаће током прославе домаћин Оланд.

У Москви није добро примљена ни вест коју је јуче објавио британски „Телеграф”: да Французи планирају да Франсоа Оланд вечера два пута у једном дану, једном са Путином а други пут са Обамом. Тако би обојицу испоштовао, а они се не би срели за вечером. Да би се избегао и случајни сусрет, вечере нећи бити ни у истој згради.

Како један руски политички аналитичар ових дана рече, још само да неко затегне невидљиви конопац преко степеница, па да Путин падне, а да се они заједно смеју…

Тако озбиљни људи не раде, а камоли политичари. У Москви се тим поводом вајкају како Черчил и Рузвелт никад не би били тако детињасти, али данас правих политичара на светској сцени као да нема… Руси се чуде коју су чудну историју учили данашњи западни лидери. Мисле ли да су Американци и Енглези победили Хитлера, док је руска улога била од другоразредног значаја? Је ли им ко причао о више од 20 милиона совјетских грађана који су изгинули у борби за слободу?

Можда претерују историчари који тврде да је, у време кад су се савезници искрцавали у Нормандији, Совјетски Савез већ био сломио кичму немачком Трећем рајху.

Можда поглед из Москве и није најобјективнији угао гледања. Можда догађаји у Украјини другачије изгледају када их посматрате на Си-Ен-Ену.

Али Руси питају, читају ли европски и амерички лидери немачке новине? Ево шта је ових дана у интервјуу једном немачком дневном листу рекао бивши немачки канцелар Герхард Шредер: „Ми, Немци одговорни смо за смрт 25 милиона људи у Другом светском рату. Зато се за мене помирење са Русијом граничи са чудом.”

Шредер је подсетио на масовне гробнице стотине хиљада људи настрадалих за време 872 дана опсаде Лењинграда: „Међу њима је био и Путинов брат Виктор, беба… умро је за време нехумане блокаде и глади у Лењинграду… И сада Путин мора да слуша да је он маскирани нациста!”

Руси на то додају: шта би европски лидери данас уопште славили, да није било Путновог оца, деде и њихових ратних другова?


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у Нормандији

* Обавезна поља