juzni-tok-madjarskaБРИСЕЛ – Европска комисија је данас у Бриселу саопштила да Влада Бугарска треба да у року од месец дана одложи изградњу гасовода „Јужни ток“.

Комисија је оценила да Бугарска, мада Софија још може да изнесе своје аргументе, крши прописе Европске уније, због чега може бити кажњена.

Бриселски интернет сајт „ЕУобсервер“ је пренео изјаву једног званичника ЕУ да Европска унија подржава став Украјине која се противи изградњи „Јужног тока“ јер би тај гасовод „заобишао украјински систем гасовода за пренос руског гаса и тиме олакшао Русији могућност да прекине доставу гаса Украјини, а да не угрози потрошаче у Европској унији“.

„Ми Украјину сматрамо енергетским партнером ЕУ, тако да би подршка ‘Јужном току’ довела до помањкања солидарности с Украјином“, објаснио је званичник ЕУ.

На питање новинара о томе како Европска комисија оцењује саопштење Владе Бугарске, да неће одустати од изградње „Јужног тока“ у међународним територијалним водама Црног мора, портпарол у Европској комисији Антоан Коломбани је одговорио да је захтевом Софији да обустави изградњу, покренут поступак због кршења правила унутрашњег тржишта, иако Бугарска још може изнети своје ставове.

Сабине Бергер, представница за штампу европског комесара за енергетику, Гинтера Етингера, у уторак је новинарима рекла да Европска комисија не блокира изградњу „Јужног тока“, али да је став Комисије да „‘Јужни ток’ није у складу с Трећим енергетским пакетом ЕУ и европским правилима о конкуренцији, унутрашњем тржишту и јавним набавкама“.

„Европска комисија је у склопу Стратегије ЕУ о енергетској безбедности одлучила да одложи изградњу ‘Јужног тока’ док се не обезбеди пуна подударност с прописима ЕУ, а пројекат тог гасовода мора бити процењен и са становишта приоритета Стратегије ЕУ о енергетској безбедности, односно да ли јесте или није приоритет за ЕУ“, навела је Бергер.

Влада у Софији је у више наврата наглашавала да не крши правила ЕУ, јер радови на изградњи Јужног тока треба да овог летна почну у међународним водама Црног мора, али су представници Европске комисије и данас изнели став да је то супротно прописима ЕУ.

Бриселска консултатска фирма „Г плус“ која заступа компанију „Јужни ток транспорт“ оценила је да „гасоводи ‘оф шор’ којима се гас из трећих земаља увози у ЕУ, нису део унутрашњег ЕУ тржишта гаса, и не потпадају под Трећи енергетски пакет ЕУ“.

По саопштењу „Г плус“, Европска комисија је дозволила „оф шор“ гасоводе: „Зелени ток“ који повезује Либију с Италијом, „Магреб гасовода“ којим гас из Алжира, преко Марока долази до Шпаније, „Трансмеда“ за алжирски гас који преко Туниса стиже у Италију, и пројекат гасовода „Галси“ који ће повезати Алжир с Италијом.

„Г плус“ сматра да „с тим у вези, нема никакве разлике у односу на ‘Јужни ток’ „.

Европска комисија је претходно указала да се политичка ситуација поводом украјинске кризе мора имати на уму заједно с напорима за решење правних проблема за изградњу гасовода „Јужни ток“.

То је агенцији Бета изјавила Сабине Бергер на питање о томе да ли представља „политички притисак и коришћење енергије као политичког оруђа“ изјава Етингера немачким медијима да „у садашњој ситуацији, уз условима да је стање налик грађанском рату у источној Украјини, и да Москва не признаје власти у Кијеву, ми извесно нећемо доћи до политичког завршетка преговора“ о усаглашавању изградње Јужног тока с прописима ЕУ.

На опаску Бете да су челници ЕУ, укључујући председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза, наглашавали да се енергија и испоруке руског гаса Европској унији не смеју користити као политичко оруђе, Сабине Бергер је одговорила да је „комесар Етингер у више наврата истицао да гас мора бити далеко од било каквих санкција и да су одржавање испорука и комерцијални односи у вези с гасом у обостраном интересу и ЕУ И Русије“.

Међутим, додала је представница за штампу комесара Етингера, „у преговорима о новом гасоводу, као што је Јужни ток, морамо додатно имати у виду политичку ситуацију, уз правни оквир“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕК наложила Бугарској одлагање изградње Јужног тока

* Обавезна поља