Петар Велики је приликом своје посете Француској 1717. године успео да успостави чврсте везе

Русије са овом европском силом – и са истим циљем у Париз ће отпутовати тренутну руски председник, пише „Либерасион“.

Штавише, разлог за његову посету, према верзији Кремља, биће отварање изложбе посвећене тристогодишњици посете првог руског цара француској престоници, а не преговори са новим председником Макроном, истиче лист.

Јелисејска палата је саопштила да ће се 29. маја у Версају нови француски председник Емануел Макрон састати са својим руским колегом Владимиром Путином. Међутим, лист додаје да према верзији која је дата Русима, „велики поштовалац Петра Великог“ Владимир Путин долази у Париз на отварање изложбе посвећене тристогодишњици посете првог руског цара Француској. И у вези са том посетом он ће се састати са Макрон – управо тим редом, истиче аутор текста.

Две земље имају дугогодишње везе, које су прошле кроз прилично јако захлађење током мандата председника Франсоа Оланда, пише лист. Током предизборне кампање, Макрон је био један од водећих кандидата који није изражавао дивљење Путином и уверавао је да ће однос са њим градити балансирајући између дијалога и чврстине. За Москву је, на крају, Макронова победа била најгори сценарио.

Аутор текста додаје да се могло очекивати да ће након објављивања резултата избора руски медији „показати поштовање вољи француског народа“ и престати са вређањем новог председника, али они га и даље називају антихристом и исмевају разлику у годинама између њега и његове супруге.

Путин је, са своје стране, честитао Макрону на победи и изразио наду да ће моћи да превазиђу међусобно неповерење. У истом тону прошао је и први телефонски разговор два лидера, који је одржан 18. маја на иницијативу Кремља. О перспективама сарадње се позитивно изразио и амбасадор Русије Александар Орлов.

Кремљ је истакао да ће на дневном реду предстојеће посете бити, између осталог, борба против тероризма и решавање сукоба у Сирији и Украјини. Такође је планирано да се разговара о „стању и изгледима развоја руско-француских односа у политичкој, трговинско-економској и културно-хуманитарној сфери“, преноси лист саопштење Кремља.

„Наставити мирни дијалог, убедити људе да забораве на подршку Марин ле Пен и сумње у мешање у изборну кампању уз помоћ друштвених мрежа, започети нову страницу у односима са Француском и ЕУ након последњих година дипломатске изолације“, то је оно што „Либерасион“ види као Путинове праве циљеве.

Ова посета треба да поврати стабилан однос између две земље, што је у своје време успео Петар Велики током његове чувене посете, закључује лист.

Макрон – Неопходан дијалог с Русијом

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће 29. маја у Паризу с руским председником Владимиром Путином разговарати о сарадњи са Сиријом ради постизања дугорочног политичког решења.

„Ми (Г7) смо, такође, разговарали о неколико тема, међу којима су Сирија, Либија и Северна Кореја. Када је реч о Сирији, дошли смо до заједничког закључка да је за излазак из кризе неопходно дугорочно политичко решење. Француска ће играти своју улогу у томе са земљама Истока, али и у дијалогу с председником Владимиром Путином, с којим ћу се састати у понедељак у Паризу“, рекао је Макрон на конференцији за медије након завршетка самита „Велике седморке“ у Италији.

Према његовим речима, сви учесници Г7 признали су улогу Русије, Ирана и Турске у решавању сиријске кризе.

„На основу тога неопходно је градити политичко решење, истовремено се борећи у оквиру коалиције против свих терористичких организација“, рекао је Макрон.

Француски председник намерава с Русијом да води „захтеван дијалог“ када је реч о украјинском питању.

„Имаћу захтеван дијалог с Русијом. Али то ће бити дијалог“, рекао је Макрон.

Према његовим речима, питање санкција Русији и њеног одговора на те санкције везан је за испуњавање одредби Минског споразума.

„Потврђујем овај принцип и подржавам га. Истовремено, неопходно је разговарати с Русијом. Има много међународних тема које се не могу решити без захтевне размене с Русијом, а посебно сиријско питање“, рекао је Макрон.

Он је додао да би желео да ускоро сазове „нормандијски формат“ ради разговора о украјинском питању.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у Паризу као Петар Велики

* Обавезна поља