Храм Светог великомученика Димитрија у Бајчетини, чији је ктитор председник Србије Томилсав Николић, освештао је патријарх српски Иринеј, пише Н1.

Изградња те цркве у Николићевом родном месту почела је 2013, а освећењу и литургији која је у току присутвују и чланови породице председника Србије као и бројни грађани.

Црква, чија је вредност око милион евра, изграђена је у мермеру, владичански трон направљен је од македонског камена и златног оникса из Аризоне.

Украшавање унутрашњости је, према писању медија, коштало између 1.000 и 3.000 евра по квадрату, а материјал за поједине делове мозаика за исту површину око 2.000 евра. Изградња цркве трајала је око три године.

Црква је богато осликана мозаицима из разних периода, укључујући и она који се односе на страдања крагујевачких ђака у Другом светском рату као и жртве НАТО бомбардовања из 1999. године.

Одлазећи председник Србије Томислав Николић рекао је за Спутњик да ће и његов лик бити осликан у цркви у Бајчетини, чији је ктитор.

Упитан зашто његов лик као задужбинара већ није осликан у цркви и да ли се плашио реакције јавности, одговорио је одрично.

„Припрата цркве није још осликана, али ће ту бити ктиторска икона и на њој ће бити и мој лик. И то је потпуно канонски, то нема везе са коментарима и критикама. Они који то коментаришу негативно и критикују, не знају правила. Онда би требало да критикују и краља Милутина и све Немањиће, оне који су било шта, било када изградили, што су стављали свој ктиторски лик. Када не би било ктиторске иконе онда бисмо одступили од канона. Икона ће сигурно бити постављена, па ће моћи да сликају оно што желе да нападају, а онда да не помисле случајно да сам се ја уплашио било чега, уосталом за то је пример и крипта. Његова светост патријарх Иринеј ми је предложио да направим крипту у цркви. Рекао је да је то потпуно у складу са канонима, тако да ћу ја то да испоштујем“, навео је Николић.

Истакао је и да не разуме човека који негативно коментарише изградњу цркве.

„Он треба да размисли мало какав је чланак потписао. Колико год да ме неко не воли, или да ме његов уредник, газда, његов налогодавац, његов политички вођа не воле, постоје ствари око којих не треба да се споримо. Градња цркве не треба да буде предмет спора. Ја нисам узимао новац из буџета Србије или од неког јавног предузећа, па да кажу зашто држава није дала новац на нешто паметније. Ја сам тај новац сакупљао као што су некад монаси ишли по свету и као што и данас понекад монаси из појединих манастира иду и то најчешће у Русију, али сада већ и у Западну Европу међу наше људе из дијаспоре и уз благослов игумана или владике скупљају новац, па тиме граде, дозиђују, поправљају. Тако сам и ја имао мисију да уверим људе да ће то бити вероватно једна од најлепших цркава у Српској православној цркви, да ће манастир да живи и да ћемо моја породица и ја непрекидно имати на уму да је ту тежак живот, да су и моји преци тешко живели, да монахе нећемо оставити сигурно на цедилу. Онај ко ме критикује због свега, па ево и због градње цркве, нека се осврне око себе, прво шта је изградио за себе, а потом да ли је икада ишта изградио за друге“, изјавио је Николић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх освештао задужбину Николића

* Обавезна поља