vladimir-putin-govor-jalta-1AЛTA – Руски председник Владимир Путин упозорио jе данас да не треба спекулисати о наводним посебним правима било коjе нациjе на Kриму.

„Све спекулациjе на тему било каквих посебних права грађана, коjи припадаjу одређеноj националности, одређеном етносу, сматрам изузетно опасним“, рекао jе Путин током радне посете Kриму приликом сусрета са представницима кримских националних удружења.

„Потребно jе штитити права свих житеља Kрима и Севастопоља, независно од тога да ли су они Руси, Украjинци, кримски Tатари или представници других етноса“, казао jе руски председник а преноси TAСС.

Путин jе истакао да ће „мудрост кримских Tатара“ онемогућити „професионалне борце“ чиjе амбициjе немаjу ништа заjедничког са интересима кримско-татарског народа да дестабилизуjу ситуациjу.

РИA Новости пренела jе изjаву Путина да они коjи желе да реализуjу њихове политичке амбициjе спекулишу на тему права кримских Tатара, како би добили „грантове“ из иностранства.

„Постоjи низ људи коjи се сматраjу професионалним борцима за права. За те људе jе неважно каква су то права и чиjа су то права. Важно jе да су они борци и да ће ту борбу желе да добиjу иностране грантове, признање, и да реализуjу своjе амбициjе, укључуjући политичке“, казао jе председник Русиjе.

Руска агенциjа преноси и да jе Путин обећао да ће размотрити питање поjедностављења одобравања држављанства Русиjе кримским Tатарима, коjи се враћаjу из иностранства и одавно живе на Kриму, али немаjу уредну регистрациjу.

Tема међунационалних односа jе деликатна и представници власти и заjедница треба да делуjу пажљиво и кроз диjалог, казао jе он, изражаваjући уверење да jе на Kриму, као и у читавоj Русиjи, потребно посвећивати непрестану пажњу jачању мира и слоге, као и уjедињавању напора државе и цивилног друштва.

Република Kрим као субjект Руске федерациjе формирана jе марта 2014. године на основу споразума о приjему у састав Русиjе независне Републике Kрим, проглашене у оквирима административних jединица Украjине – Aутономне Републике Kрим и града Севастопоља.

Без обзира на резултате референдума по коjима jе више од 95 одсто грађана гласало за приступање Русиjи, Kиjев одбиjа да призна Kрим делом Русиjе.

TAСС jе пренео да jе председник Украjине Петро Порошенко данас назвао посету Путина Kриму „наставком подизања тензиjе“.

„Долазак Путина на украjински Kрим без усаглашавања са украjинском влашћу, изазов jе цивилизованом свету и наставак сценариjа притиска на ситуациjу у Донбасу. Tакве посете означаваjу даљу милитаризациjу украjинског полуострва и воде ка његовоj jош већоj изолациjи“, навео jе Порошнко на налогу на „феjсбуку“.

Kремљ jе наjавио да ће Путин у току радне посете сутра на Kриму учествовати на манифестациjама посвећеним 170. годишњици оснивања Руског географског друштва.

„Треба поједноставити визе за земље БРИКС-а“

Председник Русије Владимир Путин предложио је да се поједностави визни режим за туристичке групе из земаља БРИКС.

Председник Русије Владимир Путин допустио је могућност поједностављивања визних формалности ради привлачења туриста, укључујући проширење праксе безвизне размене туристичких група.

„Ради привлачења страних туриста, можда треба предвидети и даље упрошћавање одређених визних формалности, на пример проширење праксе безвизне размене група. Можда то треба урадити за читаву групу земаља које називамо замљама БРИКС“, рекао је Путин на седници Државног савета, посвећеној развоју туризма Русије која се одржава на Криму.

Према речима председника, безвизни режим би пре свега требао да повећа туристички проток. Као пример Путин је навео да је укидањем виза са Израелом број туриста порастао више од два пута, са Турском 41 одсто, док са Корејом 40 одсто.

Путин би могао да предложи да се транзитним туристима из 20 земаља, укључујући САД, Аустралију, европске земље, пружи могућност да се на територији Русије могу налазити 72 часа без визе.

Украјином се управља из иностранства

Украјином се управља из иностранства што је „понижавајуће“ за украјински народ, оценио је руски председник Владимир Путин у посети Криму.

“Уверен сам да ће се Украјина, упркос тренутним тешкоћама, развијати у правом смеру и одустати од понижавајуће праксе да се целом земљом управља из иностранства“, рекао је Путин алудирајучи на неколико странаца на кључним местима у украјинским властима.

Украјина је у децембру добила нову владу у којој се налазе једна Американка, један Грузијац и једна Литванка. Натали Јареско, Американка украјинског порекла која је радила у америчком Стејт департменту, сада је украјинска министарка финансија.

Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили је именован за гуверенера Одесе пошто је добио украјинско држављанство. Поред Сакашвилија, Одесом управља Марија Гајдар, Путинов критичар и ћерка совјетског економисте и бившег премијера Јегора Гајдара, аутора контроверзне „шок терапије“ реформи у Русији после распада Совјетског Савеза.

„Све је то понижавајуће за украјински народ. Украјина ће се опоравити, наставити да се развија и да гради своју будућност с Русијом“, оценио је Путин.

Руски председник је данас боравио у Симферопољу где је присуствовао седници регионалне владе посвећеној развоју туризма у Русији.


Извор: Танјуг, Бета, АПФ

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Украјином се управља из иностранства

* Обавезна поља